Nieuws
dinsdag, 18 okt 2022

VRT negeert Vlaams Belang in amusementsprogramma’s

Het Vlaams Belang was met één mediaoptreden in de eerste jaarhelft van 2022 goed voor 2,1 procent van alle optredens van politici in amusementsprogramma’s op de VRT. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Anke Van dermeersch. “Die 2,1 procent staat in schril contrast met onze kiesuitslag uit 2019 en de overmatige vertegenwoordiging van andere partijen”, aldus Van dermeersch. “Het is duidelijk dat de VRT een vooringenomen en eerder links-liberaal bastion blijft.”

In alle VRT-amusementsprogramma’s, of alle andere dan nieuws- of duidingsprogramma’s op radio en televisie, was in de eerste zes maanden van 2022 slechts één maal een politicus van het Vlaams Belang te zien. Met het eenmalige media-optreden van Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot in het Ketnetprogramma Stip It was de partij goed voor 2,1 procent van de vertegenwoordiging van alle politieke partijen in amusementsprogramma’s op de VRT. Van alle politieke partijen was de N-VA met 27,1 procent het best vertegenwoordigd, op korte afstand gevolgd door cd&v met 25 procent. Open Vld haalde 22,9 procent, Groen 12,5 procent en Vooruit 10,4 procent.

“Het is hiermee nog maar eens bevestigd hoe hard de VRT het Vlaams Belang negeert“, zegt Van dermeersch. ”Die 2,1 procent staat in schril contrast met onze kiesuitslag van 18,5 procent uit 2019 en de vertegenwoordiging van andere partijen, die enkel kunnen dromen van zo’n verkiezingsscore. Blijkbaar doet de stem van 800.000 Vlamingen er niet toe voor een aantal regisseurs en redacties bij de VRT.”

“Amusementsprogramma’s moeten dienen om het volk te amuseren en niet om kiesuitslagen proberen te beïnvloeden”

Van alle politici maakte Groen-minister Petra De Sutter met maar liefst vijf media-optredens het vaakst haar opwachting in VRT-amusementsprogramma’s. Cd&v-minister Hilde Crevits staat op de tweede plaats met vier passages. “Dit staat allerminst in verhouding tot de resultaten die hun partijen bij de verkiezingen in 2019 behaalden en het gewicht van hun ministerieel ambt”, aldus Van dermeersch. “Zelfs premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) doen het allebei met twee mediaoptredens een pak minder goed op de VRT.”

Dat De Sutter zo vaak in amusementsprogramma’s opduikt, bewijst volgens het Vlaams Belang een klimaat van groenlinkse vooringenomenheid bij de VRT. “Het is hierdoor dat deze partij zo boven haar niveau kan spelen”, besluit Van dermeersch. “Door bij de vertegenwoordiging van politici geen enkele rekening te houden met het democratisch gewicht van partijen, zondigt de VRT als openbare omroep tegen de onpartijdigheidsplicht. Het enige wat wij vragen is dan ook een minimum aan democratisch fatsoen en een eerlijke representatie. Als alternatief kan ook eenvoudigweg geen enkele politicus meer worden uitgenodigd voor dergelijke programma’s, wat enkel de ernst van het openbare ambt ten goede kan komen.”