Nieuws
vrijdag, 14 jul 2023

Drugs-tsunami blijft onze Vlaamse havens overspoelen

Tijdens de eerste jaarhelft van 2023 werd in de Antwerpse haven meer dan 43 ton cocaïne, 2.800 kilo heroïne en 161 kilo MDMA in beslag genomen. Een ongeziene drugs-tsunami blijft onze Vlaamse havens overspoelen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. De drugshandel is onder deze regering verder kunnen uitgroeien tot een miljardenbusiness die gepaard gaat met ongeziene straatterreur en zware criminaliteit. De regering moet dringend een dam opwerpen door meer mensen, middelen en bevoegdheden te voorzien voor de douane.”

De grote vangsten in de eerste helft van dit jaar zijn slechts het topje van de ijsberg. De douanediensten zelf schatten dat er tussen 10 en 20 procent van de drugs onderschept wordt. Als de onderschepte 43 ton wordt geëxtrapoleerd over gans het jaar betekent dit dat er, naar schatting, tussen 430 ton en 860 ton cocaïne via de Vlaamse havens binnenkomt. Aan een gemiddelde van 50 euro per gram loopt dit op tot een waarde van tussen de 21,5 en 43 miljard euro. “De drugshandel in dit land is kunnen uitgroeien tot een gewelddadige miljardenbusiness”, hekelt Vermeersch. “Naast de verwoestende verslavingen, geeft die kwalijke drugshandel ook aanleiding tot straatgeweld, corruptie, georganiseerde misdaad en economische infiltratie.”

“Naast de verwoestende verslavingen, geeft die kwalijke drugshandel ook aanleiding tot straatgeweld, corruptie, georganiseerde misdaad en economische infiltratie”

In het regeerakkoord van de Vivaldi-regering staat dat ze de nodige middelen zullen voorzien om het project van de douane ’100% scanning van risicocontainers’ in de haven van Antwerpen tot een goed einde te brengen. Herhaaldelijk kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) aan 108 extra douaniers aan te werven en voor 70 miljoen euro bijkomend te investeren in scanners op de havenkaaien en in draagbare scanners met het oog op snelle controles. In realiteit blijkt echter dat het aantal douaniers is gedaald en dat de douane-infrastructuur het laat afweten door technische problemen en personeelstekort, dat kon Vermeersch achterhalen door de minister te ondervragen. “Nog steeds blijven massaal containers met drugs door de enorme mazen in het net glippen. Slechts 1 container op 42 wordt gecontroleerd. Onze grootste bezorgdheid is het personeelstekort waar de douane, zeker in regio Antwerpen, mee te kampen heeft en waar maar geen oplossing voor komt. Grootste reden hiervoor is het ontbreken van zowel openbaar vervoer in de haven als een deftige woon-werkvergoeding door douaniers in de haven.”

“Druggebruik vormt een ernstige bedreiging voor de samenleving, met verwoestende gevolgen op individueel en maatschappelijk niveau. Het is dan ook belangrijk dat er een gecoördineerde inspanning komt. Zowel op het gebied van preventie, behandeling en handhaving om zo een gezonde en veilige samenleving te waarborgen. In de eerste plaats moeten we de douane voorzien van meer mensen, middelen en bevoegdheden”, besluit Vermeersch.