Nieuws
maandag, 22 feb 2021

8/10 vrouwen voelt zich geïntimideerd: “Legaliseer pepperspray!”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de resultaten van een Europees onderzoek over de veiligheid van jonge vrouwen op openbare plaatsen. Het onderzoek toont aan dat 83 procent van de jonge vrouwen deze plaatsen mijdt uit angst voor aanvallen of intimidatie. “We ontvangen voortdurend getuigenissen van vrouwen die zich amper nog op straat durven tonen”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). “Dit onderzoek zet ons wetsvoorstel omtrent het gebruik van pepperspray enkel kracht bij.”

Van op straat nagefloten en aangegaapt worden, tot pure seksuele intimidatie, het is - zeker in de grootsteden - een dagelijkse realiteit geworden. “En dan vooral voor vrouwen”, aldus Bury. “Waar 8 op 10 vrouwen openbare plaatsen vermijden, is dat bij mannen net geen 6 op 10. Wat op zich ook nog een heel hoog cijfer is uiteraard.” Voor het Vlaams Belang houdt het feit dat vrouwen zich minder op straat durven tonen ook duidelijk een discriminatie in. “De politici die verantwoordelijk zijn voor de reële angst op straat en dit ook maar laten voortduren, hoeven derhalve nooit meer iets te zeggen over gendergelijkheid.”

“Met pepperspray als toegelaten verdedigingsmiddel zouden weer meer vrouwen op straat durven komen”

“Er bestaat wel een seksismewet die intimidatie op straat en andere openbare plaatsen strafbaar stelt, maar tegen dit wangedrag wordt zelden of nooit klacht ingediend”, vervolgt Bury. “En dat is schrijnend, maar ten zeerste begrijpelijk.” Het Kamerlid wijst erop dat wie gevat wordt bij vernieling van straatmeubilair, plundering van winkels, brandstichting of geweld tegen politie, doorgaans heel snel weer opnieuw vrij op straat rondloopt. “In deze sfeer van straffeloosheid kan je van slachtoffers van straatintimidatie echt niet verwachten dat ze moeite willen doen om klacht neer te leggen.”

“De onderzoeksresultaten tonen aan dat er, naast een kordate aanpak van wie zich aan straatintimidatie bezondigt, ook nood is aan het vrij in de handel verkrijgbaar maken van pepperspray”, besluit Bury. “ Ik diende al een wetsvoorstel in om het gebruik ervan als wettig verdedigingsmiddel toe te laten vanaf de leeftijd van 16 jaar en de verkoop ervan vanaf 18 jaar, zodat ouders hun ouderlijk toezicht kunnen uitoefenen. Het is een gemakkelijk te hanteren en uiterst efficiënt en middel om belagers te immobiliseren en als slachtoffer probleemloos de vlucht te kunnen nemen.”