Nieuws
zaterdag, 18 dec 2021

Anti-Polen resoluties in Buitenlandse Zaken: “Morele verontwaardiging is selectief en hypocriet”

Deze week werden twee voorstellen van resolutie behandeld in de commissie Buitenlandse Zaken over Polen. Ze waren bijzonder kritisch over het justitiebeleid, de rechtsstaat en het abortusbeleid in Polen. Het Vlaams Belang reageert scherp: Wij vinden het bijzonder ironisch met welk een gemak en misplaatste verontwaardiging hier over een andere EU-lidstaat wordt gesproken, inzake de rechtsstaat. België is namelijk zeer ongeschikt om met het moralistische vingertje richting Warschau te wijzen, aldus Kamerlid Ellen Samyn.

De resoluties die voorlagen, riepen op tot financiële sancties en meer Europees toezicht op het interne beleid in Polen. De Poolse overheid zou de rechtsstaat ondermijnen en de scheiding van de uitvoerende en de rechterlijke macht ongedaan maken. Aanleiding zijn de gerechtelijke hervormingen van de conservatieve PiS-regering en het arrest van het Poolse Grondwettelijke Hof, over de voorrang van nationaal recht op EU-recht in bepaalde aangelegenheden.

“België zou beter in eigen boezem kijken inzake de rechtsstaat of democratie in plaats van haar energie te verspillen aan Polen”

Ook Kamerlid Annick Ponthier toont zich zeer kritisch: “Dit gaat om zuiver intern en soeverein Pools beleid, maar nu geldt het blijkbaar niet als een ‘interne kwestie’, zoals bij de opsluiting van de Catalaanse politieke gevangenen in Spanje. Lidstaten die een ander migratiebeleid voorstaan en vasthouden aan de wortels van hun cultuur worden gewoon door de Unie afgestraft.”

Het Vlaams Belang meent dat België beter in eigen boezem kijkt inzake de rechtsstaat of democratie. “België kent zelf nauwelijks een scheiding der machten, aangezien het parlement hier functioneert als onderafdeling van de regering. Ook de rechters van ons Grondwettelijk Hof zijn politiek benoemd. Bovendien worden de twee grootste partijen uit onze federale regering gehouden”, aldus nog Ponthier.

De tweede resolutie focuste uitsluitend op de abortuswetgeving in Polen en veroordeelde deze. Kamerlid Ellen Samyn noemde het echter onzin dat abortus in Polen verboden zou zijn. Het is niet zo dat Polen het abortusrecht tout court niet respecteert, het is slechts aan strikte grenzen onderworpen. Over die Poolse beleidskeuze vellen wij geen waardeoordeel, maar wij vellen wél een oordeel over de Europese bemoeizucht en die van de links-liberale partijen in België over soeverein beleid van een andere Europese lidstaat. Polen kan en mag een strengere abortuswetgeving voorstaan.”