Nieuws
donderdag, 09 jun 2022

Geen examens door lerarentekort is failliet onderwijs!

Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws is het lerarentekort zo prangend dat het voor sommige vakken zelfs niet mogelijk is om er examens van af te nemen. “Dit is niet meer of minder dan het failliet van het Vlaamse onderwijs”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans. “Dit is iets wat je verwacht in een failed state, maar toch niet in een topnatie als Vlaanderen.”

Het is vandaag de dag niet uitzonderlijk dat er in Vlaanderen examens geschrapt worden van vakken die door het jaar nauwelijks onderwezen zijn geweest wegens de afwezigheid van een leerkracht. In bepaalde scholen zijn sommige vakken maandenlang niet onderwezen geweest waardoor er in het beste geval noodgedwongen een openboekexamen wordt afgelegd. Een andere gebruikte manier van evalueren is op basis van huistaken, toetsen en permanente evaluatie, waarvan de resultaten besproken worden tijdens klassenraden.

“Dit is gewoon het failliet van het ooit zo geroemde Vlaamse onderwijs”, zegt Jan Laeremans. “Onze resultaten gaan er in de internationale rankings al jaren op achteruit, maar nu lukt het ons zelfs niet meer om onze leerlingen degelijk te kunnen beoordelen. Dit is een absolute schande en een topnatie als Vlaanderen onwaardig.”

“Het lerarentekort oplossen moet nu de absolute prioriteit van Ben Weyts zijn”

Het Vlaams Belang roept minister van Onderwijs Ben Weyts op om het lerarentekort weg te werken als zijn absolute prioriteit te zien. “De stelselmatige achteruitgang van het Vlaamse onderwijs is veroorzaakt door Weyts’ voorgangers, maar hij moet deze trend absoluut keren”, aldus Laeremans. “Alles begint en eindigt in het onderwijs met goede leerkrachten voor de klas, maar dan moeten die er wel zijn. Een globaal actieplan dringt zich meer en meer op.”