Nieuws
zaterdag, 28 mei 2022

Harde aanpak nodig tegen agressie op openbaar vervoer

Het Vlaams Belang pleit voor een nultolerantie en een lik-op-stukbeleid voor agressie op het openbaar vervoer na een zoveelste incident met allochtone jongeren op een bus van de Lijn. “De toestand is zo erg dat de vakbonden bij vervoersmaatschappij politiebegeleiding vragen”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Als we dit blijven tolereren, is er straks niemand meer die nog met de bus wil rijden.”

Het is jammer genoeg een jaarlijks weerkerend zomers fenomeen dat allochtone jongeren - vaak uit het Brusselse - niet alleen amok maken in recreatiedomeinen in Gent of andere plekken, maar ook op het openbaar vervoer. In 2021 deden er zich niet minder dan 1.501 feiten van agressie tegen personeel voor (1198 feiten van verbale agressie en 303 feiten van fysieke agressie).

In Gent was er recent alweer een incident met een twintigtal jongeren uit het Brusselse, die naar het recreatiedomein De Blaarmeersen afzakten. Chauffeurs die de jongeren oppikten voelden zich zo onveilig dat er zelfs een politie-escorte nodig bleek. De Lijn en de stad Gent hebben intussen al aangekondigd dat ze extra controleurs en lijnspotters in zullen zetten, maar voorlopig blijft een structurele aanpak vanuit Vlaanderen uit.

“Nultolerantie en een lik-op-stukbeleid voor agressie op het openbaar vervoer zijn absoluut nodig”

“Lydia Peeters moet haar verantwoordelijkheid als minister van Mobiliteit nemen en veiligheid op het openbaar vervoer voor heel Vlaanderen garanderen”, zegt Wim Verheyden. “Als er enkel lokale initiatieven genomen worden, leidt dit mogelijk tot een verschuiving van het probleem naar andere recreatiedomeinen.”

“Wij zeggen het al lang, maar er is nultolerantie nodig tegen agressie en bedreigingen in combinatie met een lik-op-stukbeleid”, aldus Verheyden. “Dat vraagt niet alleen het Vlaams Belang, maar ook de vakbonden en de werknemers bij de Lijn.”

Verheyden vreest dat zonder aanpak niemand nog buschauffeur wil worden. “Wie wil er in godsnaam gaan werken met de vrees voor een aanval in het achterhoofd. Het is daarom tijd voor de harde aanpak. De angst moet eindelijk van kamp veranderen en het Vlaams Belang zal de minister op de huid blijven zitten tot die eindelijk actie neemt.”