Persberichten
woensdag, 22 feb 2023

1 miljoen nieuwe asielaanvragen in Europa, België koploper

Vorig jaar werden in Europa bijna 1 miljoen asielaanvragen ingediend. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. De asielcrisis is terug van eigenlijk nooit weggeweest”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). Ongewenste migratie en asielchaos: onze mensen hebben er genoeg van. Vol is vol!

Uit cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) blijkt dat er in de Europese Unie vorig jaar 966.000 asielverzoeken ingediend werden. Het agentschap baseert zich op voorlopige data waar ook Zwitserland en Noorwegen zijn in opgenomen. In 2016 lag het aantal asielaanvragen op bijna 1,25 miljoen. “Dit is massa-immigratie in de zuiverste vorm van het woord”, zegt Vandendriessche. “Onze grenzen zijn zo lek als een zeef.” Ook de illegale immigratie nam sterk toe vorig jaar. Het Europese grensagentschap Frontex noteerde maar liefst 330.000 illegale grensoversteken. Eveneens het hoogste aantal sinds 2016. Het echte cijfer ligt vermoedelijk nog hoger aangezien heel wat illegale grensoversteken niet door Frontex opgemerkt worden.

België springt eruit met maar liefst 316 asielverzoeken per 100.000 inwoners

Volgens Vandendriessche zijn de cijfers erg verontrustend. “Wie de Europese Unie binnenkomt, zal bijna altijd verder doorreizen”, aldus het Europees Parlementslid. “Landen met een gulle niet-afgeschermde sociale zekerheid worden het zwaarst getroffen.” Opvallend: België is één van de Europese koplopers met maar liefst 316 asielverzoeken per 100.000 inwoners. “Dit land is een migratiemagneet in vergelijking met onze buurlanden. Welk beleid er gevoerd wordt, heeft duidelijk impact. In Denemarken bijvoorbeeld zijn er slechts 81 asielverzoeken per 100.000 inwoners.”

Het Vlaams Belang waarschuwt al langer voor de gevolgen van het gebrek aan voldoende beveiligde Europese buitengrenzen. Met het plan ‘Fort Europa’ pleit de partij onder meer voor fysieke barrières aan de Europese buitengrenzen. “De Europese Unie beloofde de buitengrenzen te beveiligen als we de binnengrenzen openden. Die belofte zijn ze niet nagekomen. Zolang ze de buitengrenzen niet hermetisch afsluiten, zullen we geconfronteerd blijven met deze toevloed”, besluit Vandendriessche. “Bovendien explodeert de bevolking van Afrika deze eeuw van één naar vier miljard inwoners volgens de Verenigde Naties. Die willen allemaal hierheen komen. Dat zal een verwoestende impact hebben op onze manier van leven. Dat mogen we nooit laten gebeuren.”