Nieuws
donderdag, 23 jan 2020

1 op 5 auto’s mag Antwerpen en Gent niet meer in: Vlaams Belang wil LEZ-stand still

Bart Claes: “Tijd voor een LEZ-stand still: Geen nieuwe LEZ’s invoeren en voor Antwerpen en Gent de huidige normen bevriezen”

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de sociale gevolgen van de lage-emissiezone fors zwaarder zijn dan verwacht. Maar liefst één auto-eigenaar op vijf mag vanaf dit jaar de LEZ’s van Antwerpen of Gent niet meer binnen. Het Vlaams Belang vraagt daarom met dringendheid om een ‘stand still’ met betrekking tot de LEZ’s. Concreet vraagt het Vlaams Belang de andere partijen om geen nieuwe LEZ’s in te voeren en de normen niet meer te verhogen in de bestaande zones. "Men heeft de enorme financiële gevolgen van de invoering van de lage-emissiezones voor de modale Vlaming zwaar onderschat."

Geen week gaat tegenwoordig voorbij of nieuwe krankzinnige gevolgen van de lage-emissiezones halen de pers. De ene keer gaat het over oldtimerbezitters die hun hobby noodgedwongen moeten stoppen. De andere keer gaat het over De Lijn die LEZ-miljoenenboetes moet betalen om nog in Antwerpen en Gent rond te kunnen rijden. Dan gaat het weer over bedrijven die niet langer willen of kunnen leveren in de lage-emissiezones, met alle negatieve gevolgen van dien voor de klanten. 

Nu blijkt uit cijfers die de krant Het Laatste Nieuws kon inkijken dat de gevolgen van de invoering van de lage-emissiezones veel groter zijn dan verwacht. Het enorme aantal van maar liefst 1,2 miljoen in dit land ingeschreven wagens mag Antwerpen of Gent vanaf dit jaar niet meer binnen. Het gaat om niet minder dan één wagen op vijf die uit de LEZ’s worden geweerd. Wanneer in 2025 ook de Euro-5-diesels worden getroffen, zal bovendien nog eens een bijkomend miljoen wagens niet meer conform de LEZ-normen zijn.

We waarschuwen al jaren voor de gevolgen van die ondoordachte LEZ. En nu gaat men het ook willen implementeren in kleine gemeenten. #autopesten pic.twitter.com/wue2Y9fCsJ

— Bart Claes (@claesbart) January 23, 2020

Vlaams Belang: "Beperkte ecologische voordelen van LEZ wegen niet op tegen enorme sociale kost, bevries alle LEZ's"

Voor Bart Claes (Vlaams Belang), voorzitter van de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement, wordt het tijd dat ook de andere partijen die – in tegenstelling tot het Vlaams Belang de invoering van de LEZ’s van meet af aan gesteund hebben – “toegeven dat ze de enorme financiële gevolgen van de invoering van de lage-emissiezones voor de modale Vlaming zwaar onderschat hebben”. Vlaams Belang legt zich niet zomaar neer bij het bestaan van de LEZ-regels, maar roept op tot redelijkheid. "Honderdduizenden Vlamingen worden getroffen en de facto verplicht tot een versnelde aankoop van een nieuwe wagen, wat een grote hap uit hun gezinsbudget neemt. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor ondernemingen die goederen en diensten leveren in de LEZ’s. Zij zullen overigens niet anders kunnen dan hun kosten door te rekenen aan de klanten.” 

Voor het Vlaams Belang wegen de beperkte ecologische voordelen van de LEZ’s niet op tegen de enorme sociale kost. “Onze partij stelt dan ook voor inzake de LEZ’s een stand still in te voeren. Dat wil zeggen dat er geen bijkomende LEZ’s worden ingevoerd in andere gemeenten en dat de normen op het niveau van die van 2020 blijven en niet andermaal worden verhoogd in 2025", aldus nog Claes.