Nieuws
donderdag, 16 jan 2020

173.133 oldtimers kunnen LEZ-steden als Gent niet binnen

In België rijden er nog zeker 173.133 oldtimers rond die als dusdanig zijn geregistreerd. Het overgrote merendeel hiervan rijdt in Vlaanderen: 115.898. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Dat wil zeggen dat meer dan 115.000 Vlaamse ‘vintage’-hobbyvoertuigen, maar ook tal van andere wagens ouder dan 25 jaar, steden als Gent niet meer binnen kunnen, alwaar een zogenaamde LEZ werd ingevoerd. Zo’n ‘Lage Emissie-Zone’ verbiedt de toegang van wagens met een uitstoot boven een bepaalde grens.“Een nietsontziende pestmaatregel die geen rekening houdt met het rijdend cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is”, aldus Claes.

In België zijn 173.133 voertuigen ingeschreven onder een zogenaamde O-plaat. Dat wil zeggen dat zij ingeschreven zijn als oldtimer. Dubbel zoveel ‘vintage’-wagens blijken rond te rijden in Vlaanderen: 115.898 tegenover amper 52.862 in het Waalse Gewest en 7.373 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Nadat in 2018 reeds de keuringsvrijstelling werd afgeschaft, lijken de recente LEZ-maatregelen dan ook disproportioneel hobby-automobilisten in Vlaanderen te treffen.

Vlaams Belang wil LEZ-soepelheid voor oldtimers: “Oldtimers worden vaak beter onderhouden en veel minder gebruikt, hun uitstoot is dus vaak nét minder”

In steden als Antwerpen, Brussel en Gent zijn immers recent LEZ-regels ingevoerd. In zo’n lage-emissiezone of ‘Low Emission Zone’ (LEZ) moeten alle voertuigen, of het nu personenwagens, bestelwagens, bussen of vrachtwagens zijn en ongeacht hun inschrijvingsland, een bepaalde uitstootlimiet respecteren. De maatregelen dienen om het milieu en het klimaat te beschermen, maar worden in een zodanig onbezonnen manier ingevoerd dat stad Gent zelf al voor tienduizenden euro’s uitzondering-vergunningen moest kopen, voor haar eigen wagenpark. En tal van minder gegoede Vlamingen die in een LEZ wonen, en bijvoorbeeld een tweedehandswagen hebben, kunnen nu zelfs hun garage niet meer kunnen uitrijden en hebben ook geen geld voor een nieuwe wagen. Bovendien betalen de Vlamingen sowieso al heel veel belastingen op wagens en brandstof. 

Maar wie zeker ook de dupe is, is de oldtimer-scène. Dat bleek ook eind vorig jaar toen honderden oldtimers uit protest door Gent reden tegen de nakende LEZ-regels van het linkse paarsgroene bestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Sinds 1 januari kunnen die mensen nu met hun hobbywagens opnieuw een stadskern niet meer binnen. Nochtans is hun uitstoot in werkelijkheid beperkt, omdat de wagens recreatief worden gebruikt en doorgaans niet voor zaken als woon-werkverkeer. Meestal zijn ze dus niet op de baan. 

Het Vlaams Belang dringt daarom aan bij de stadsbesturen om de regels soepeler te maken voor oldtimers die recreatief worden ingezet. “Onzekere tijden voor oldtimerfans. Liefhebbers weten niet meer wat de toekomst zal brengen”, zo verduidelijkt Vlaams Belang'er Claes. “Kunnen we binnenkort oldtimers enkel nog bekijken in een museum? De oldtimers van de echte liefhebbers zijn beter onderhouden dan veel dagdagelijkse voertuigen. Die mensen worden in de kou gezet door de LEZ-obsessie”.