Persberichten
woensdag, 28 jun 2023

150 agenten te kort bij Luchthavenpolitie Zaventem, 34 te veel in Charleroi

Foto: iStock. 150 agenten te kort bij Luchthavenpolitie Zaventem, 34 te veel in Charleroi

De luchthavenpolitie van onze nationale luchthaven Brussels Airport kreunt deze zomer onder een personeelstekort van bijna 30 procent. En dat zorgt mogelijk voor langere wachtrijen bij de identiteitscontroles. Vandaag werken er in Zaventem 387 personeelsleden op een personeelsformatie van 533. “Dat is een gigantisch tekort van 146 personen, en die situatie weegt niet alleen op het personeel, maar straks ook op de reizigers die op vakantie willen vertrekken”, aldus Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die de cijfers die hij opvroeg aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) alarmerend noemt.

“De minister heeft dan wel 14 agenten in versterking gestuurd, maar dat is dus een druppel op een hete plaat. Daarmee los je het gigantisch personeelstekort niet op want we komen er 146 te kort in Zaventem”, stelt Depoortere. Maar hij ziet nog een bijkomend probleem. Van die 14 agenten die de federale politie uit de reserve detacheert naar Zaventem zijn er maar liefst 13 Franstaligen tegenover slechts één Nederlandstalige. “Het gaat om pas afgestudeerde inspecteurs uit de politiescholen van Luik en Brussel aan wie nog geen functie of plaats was toebedeeld. Hun kennis van het Nederlands zal dan ook navenant zijn.”

“Er mag gevreesd worden voor een onhoudbare situatie deze zomer”

Volgens minister Verlinden gaat het vooral om Franstaligen omdat de reserve vooral uit Franstalige personeelsleden is samengesteld. “Ook daar stel ik me ernstige vragen bij”, reageert Depoortere, “Het is niet de logische gang van zaken, daar de grootste tekorten aan agenten zich niet in Wallonië, maar in Vlaanderen voordoen.”

Dat laatste is ook zichtbaar bij de luchthavenpolitie in Gosselies. In Charleroi heeft men zelfs een personeelsoverschot van 22 procent en zijn er 34 agenten te veel. Er valt te vrezen dat de situatie deze zomer onhoudbaar wordt. “Je ziet nu al dat het op zich reeds hoge ziekteverzuim bij de luchtvaartpolitie dit jaar fors toenam, van 10,16 procent tot 12,36 procent. Het personeel zit op zijn tandvlees dus er moet dringend een echte oplossing komen”, besluit Depoortere, die Verlinden nog voor het zomerreces over de kwestie zal ondervragen.