Nieuws
maandag, 19 sep 2022

2 op 3 vreest energiefactuur niet te kunnen betalen: “Voer basispakket in”

Er is dringend een basispakket energie nodig voor iedereen. Pas boven dit volume zou het normale tarief mogen gelden. Dat stelt Kamerfractieleider Barbara Pas naar aanleiding van de nieuwste bevragingsresultaten van HLN en liet ze ook horen in De Zevende Dag. Uit die cijfers blijkt dat maar liefst 64% van de mensen schrik heeft om de komende maanden de energierekeningen niet langer te kunnen betalen.

2 op de 3 mensen vrezen de komende maanden in energiearmoede te vallen. Ook belangrijk: De vrees voor een ontoereikend huishoudbudget leeft in alle leeftijdscategorieën. 41% moet zelfs de spaarcenten aanspreken of een lening aangaan om dagelijkse uitgaven te kunnen betalen. Dat blijkt uit ‘de grote peiling’ van de DPG-mediagroep.

Er is een basispakket energie nodig en we moeten dit betalen met een crisisbijdrage voor multinationals

Voor het Vlaams Belang komen deze bevragingscijfers niet als een verrassing. “In tegendeel, we horen dit soort verhalen via onze sociale media en mandatarissen dagelijks”, reageert Pas. “We waarschuwen er dan ook al maanden voor en ook nu moeten we vaststellen dat de plannen die de paars-groene regering afgelopen vrijdag heeft gelanceerd helemaal niet afdoende zijn om de crisis op te lossen. In het beste geval krijgen onze gezinnen één maandafrekening terugbetaald, op kosten van de belastingbetaler dan nog, waardoor het geld opnieuw bij dezelfde gewone Vlamingen gehaald wordt.”

Zondag riep Pas in Zevende Dag dan ook op voor een basistarief. “Dan zou je een basishoeveelheid energie krijgen en pas erna een betalend regulier tarief”, aldus de fractieleider. “Zo betalen meerverbruikers meer én heb je een sociale basisbescherming. Dit moeten we financieren door een crisisbijdrage vanwege de energiemultinationals zoals Engie die nu miljarden extra winsten maken door de prijsexplosies. In Griekenland is dit reeds gebeurd zonder EU-regelgeving, waar wachten wij nog op?”

Een ander beleid is mogelijk, dat kan enkel door de juiste prioriteiten te stellen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de energiefactuur enkel nog bestaat uit de energie- en distributiekost én hervorm de geldverslindende intercommunales!

Federaal fractieleider @Barbara_Pas #7dag👇 pic.twitter.com/3altnlvi20

— Vlaams Belang (@vlbelang) September 18, 2022