maandag, 28 nov 2022

In 2024 wil de N-VA confederalisme invoeren: “Wie gelooft De Wever nog?”

Foto: iStock. In 2024 wil de N-VA confederalisme invoeren: “Wie gelooft De Wever nog?”

De N-VA zal volgens voorzitter Bart De Wever enkel nog in een federale regering stappen als die het confederalisme invoert. “Wie gelooft De Wever nu eigenlijk nog?”, vraagt partijvoorzitter Tom Van Grieken zich af. “Het is hem noch in 2010, noch in 2014 of in 2019 gelukt om met de Franstaligen een akkoord te sluiten. De N-VA zou zich beter richten op het eerste punt van haar partijprogramma, namelijk werk maken van een onafhankelijk Vlaanderen. En dat kan enkel met het Vlaams Belang.”

Zaterdagochtend was N-VA-voorzitter Bart De Wever te gast in het programma de Ochtend op Radio 1. Hij kraakte hier het werk van de federale regering af die de tekorten doet oplopen. Volgens hem is de Belgische begroting, in tegenstelling tot de Vlaamse, structureel ongezond. De Wever zegt dat dit in een federale context niet meer is op te lossen en wees hiervoor naar de rol van de Franstalige socialisten. Die weigeren om iets te doen aan de eeuwige werkloosheid in Wallonië en organiseren doelbewust de verarming van Vlaanderen. Volgens hem komt inflatie hen zelfs goed uit. Het Vlaamse spaargeld smelt daardoor immers weg “en dat smeltwater vult de putten van wie niets heeft”. Het huidige status quo is het ergste wat Vlaanderen kan overkomen en daarom wil De Wever enkel nog praten met de PS over het confederalisme. Zonder dit zal hij niet in een federale regering stappen.

“Wie gelooft BDW nu eigenlijk nog?”, vraagt Van Grieken zich echter af. “De PS is volgens De Wever verantwoordelijk voor alle wat er misloopt in België. Maar om dat op te lossen, wil De Wever een akkoord sluiten met diezelfde PS die net alle ingrijpende hervormingen al decennialang blokkeert.”

“Confederalisme is geen realistische oplossing”

Het is opmerkelijk dat De Wever voor een historische hervorming van België toch naar de PS blijft kijken. “Het is hem noch in 2010, noch in 2014 of in 2019 gelukt om met de Franstaligen een akkoord te sluiten”, aldus Van Grieken. “Waarom zou het hem in 2024 dan wel lukken? Heeft hij nog niet genoeg het deksel op de neus gekregen om te beseffen dat het onmogelijk is om België met de Franstaligen te hervormen?”

Confederalisme is volgens het Vlaams Belang dan ook geen realistische oplossing. “De N-VA zou zich beter richten op het eerste punt van haar partijprogramma, namelijk werk maken van een onafhankelijk Vlaanderen”, besluit Van Grieken. “Hiervoor kan hij beter zoeken naar Vlaamse partners - in het bijzonder naar het Vlaams Belang - in plaats van wanhopig naar de PS te kijken. De Franstalige socialisten willen enkel van de Vlamingen profiteren en de Belgische staat verder laten wegteren.”