Nieuws
donderdag, 19 okt 2023

5000 extra ANPR-camera’s: allicht voorbereiding kilometerheffing 

Het Vlaams Belang verzet zich tegen het plan van de federale regering om nog eens vijfduizend ANPR-camera’s langs onze wegen te installeren. “Dit is niet ingegeven vanuit verkeersveiligheid, maar moet dienen om een kilometerheffing in te voeren”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Deze ANPR-camera’s zullen niet alleen gebruikt worden om trajectcontroles in te voeren en uiteraard om boetes te innen, maar vooral om een cameraschild uit te bouwen. Wij verzetten ons hiertegen en gaan niet mee in een zoveelste rondje waarbij vooral de burger de pineut is en wordt gepest en beboet.”

Bij de begrotingsopmaak van 2024 besliste de federale regering dat de federale politie haar netwerk van camera’s met nummerplaatherkenning kan uitbouwen tot 10.000 met elkaar verbonden ANPR-camera’s. Dat aantal werd eerder al uitgebreid van een kleine 2.000 tot 5.000 camera’s. De Vlaamse overheid en de federale overheid zullen in onderling overleg bepalen waar men best camera’s gaat plaatsen. Tijdens een debat in het Vlaams Parlement viel op dat alle Vlaamse regeringspartijen van de N-VA, cd&v tot Open Vld zich achter het plan van de federale regering scharen. 

“Ik had gehoopt om een medestander te vinden in ons verzet tegen die constante camera’s, maar helaas”, zegt Claes. “Dit voornemen om nog eens vijfduizend ANPR-camera’s neer te planten, is dan ook niet ingegeven vanuit verkeersveiligheid, maar moet dienen om een kilometerheffing in te voeren. Deze camera’s zullen niet alleen gebruikt worden om trajectcontroles in te voeren en uiteraard om boetes te innen, maar vooral om een cameraschild uit te bouwen.”

Tegen een overheid die haar eigen burgers constant bespioneert

Op vlak van trajectcontroles is er ook een grote communautaire scheeftrekking in België. “In Wallonië doen ze hier niet aan mee”, aldus Claes. “Eén trajectcontrole in Waals-Brabant, vier in Luxemburg en eentje in Luik staan in schril contrast met Vlaanderen, waar we er al 170 hebben en er elke maand bij lijken te komen. Het zullen dus alweer de Vlamingen zijn die dit mogen ophoesten.”

Tijdens het debat viel op dat het Vlaams Belang alleen staat in haar verzet tegen de wildgroei aan ANPR-camera’s. "Als iedereen zich aan de regels houdt, moet er niemand bang zijn van camera’s", liet een volksvertegenwoordiger van cd&v zelfs optekenen. “Dit cameraschild is een van de voorwaarden om een kilometerheffing in te voeren”, besluit Claes. “Wij hebben ons hier in 2019 tegen verzet en zullen dit blijven doen. Wij gaan dan ook niet mee in een zoveelste rondje waarbij vooral de burger de pineut is en wordt gepest en beboet. Bovendien zijn wij tegen een overheid die haar eigen burgers constant bespioneert.”