Nieuws
maandag, 25 okt 2021

750 miljoen voor krantenverdeling: “peperduur en slecht voor het milieu”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de concessie die de paars-groene regering heeft uitgeschreven voor de verdeling van kranten en tijdschriften. “Voor de krantenverdeling tot 2027 wordt zomaar eventjes 750 miljoen euro vrijgemaakt”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zet blijkbaar meer in op benzine en papier dan op digitalisering. En de concessie zelf, volledig op maat van Bpost, is ook niet netjes te noemen. Deze voorkeursbehandeling moet stoppen.

“Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelt dat van 4.000 postbodes de job op de helling staat, mocht de subsidie niet verleend worden”, aldus Dewulf. “Maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Postbodes doen meestal eerst hun krantenronde en daarna de briefwisseling en de pakjes, een fulltime job. En hoe kan je beweren dat er personeel te veel is als je de tekorten ziet in de sorteercentrums, de postkantoren en de retailkantoren? Daarbij, met zo’n logica kan je allerlei oneerlijke subsidies beginnen verzinnen. Waarom zo’n toelage voor de kranten en niet voor Coolblue of Zalando? Zou het kunnen dat bepaalde politici baat hebben bij goeie relaties met de pers?”

“De concessie voor krantenverdeling is een peperdure voorkeursbehandeling”

Het Vlaams Belang kan niet begrijpen dat een groene minister honderden auto’s wil laten rondrijden om papieren kranten te bussen. “Hoewel er jaarlijks minder kranten gedrukt worden, gaat men vooral onder druk van de PS 750 miljoen euro vrijmaken”, vervolgt Dewulf. “Om milieuredenen zou er net ingezet moeten worden op digitalisering. Maar het is duidelijk dat de uitgevers van kranten door paars-groen op hun wenken bediend worden, met het oog op wederdiensten.”

“De regering heeft de concessie op die manier uitgeschreven dat enkel Bpost uiteindelijk het contract zal kunnen binnenslepen”, stelt Dewulf tot slot vast. “En N-VA mag hierover nu wel moord en brand schreeuwen, maar als regeringspartij stemde ze zelf in met een dergelijke concessie tot 2019.”