Nieuws
dinsdag, 29 dec 2020

“80 beleidssuggesties Vlaams Belang inzake corona-aanpak in onderwijs compleet genegeerd”

Het Vlaams Belang diende op 8 december in het Vlaams Parlement een bundel van 80 beleidssuggesties in, steunend op de expertise van zowel wetenschappers als specialisten uit het werkveld. De afsluitende gedachtewisseling hierover werd echter plots zonder uitleg opgeschort. “Door een brede gezamenlijke resolutie - zonder ons dan - te maken hebben de systeempartijen onze bundel compleet genegeerd. Het cordon sanitaire handhaven, is blijkbaar belangrijker dan constructief overleg inzake de aanpak van de coronacrisis in het onderwijs”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).

Deze bundel is een conclusie van de 13 hoorzittingen rond onderwijs in de ad-hoccommissie voor de ‘Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid’. Normaliter vond op vrijdag 11 december de afsluitende gedachtewisseling over de ingediende beleidssuggesties plaats, maar die werd uitgesteld omdat N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen achter de schermen de inhoud van hun resolutie met aanbevelingen nog aan het bediscussiëren waren. Dinsdagavond 15 december deelde commissievoorzitter Björn Rzoska (Groen) mee dat er de ochtend daarna toch nog een afsluitende gedachtewisseling zou zijn. De resolutie werd in diezelfde nacht doorgestuurd, waardoor de tijd zeer beperkt was om deze door te nemen.

“Deze achterkamerpolitiek kan niet meer in de 21e eeuw, en zeker niet in tijden van crisis waarin samenwerking prioritair is”

Het Vlaams Belang vindt dit een zeer onfatsoenlijke manier van werken. “Dit is donkere achterkamerpolitiek uit de vorige eeuw”, reageert Beckers. Onze 800.000 kiezers worden gewoon in de kou gezet en dat is een democratie onwaardig. Ondanks alle miserie in het onderwijs – waar wij zeer erg om bekommerd zijn – blijft men het cordon sanitaire hardnekkig toepassen. We krijgen een zeer triestig schouwspel in tijden van crisis waarin eenheid net heel belangrijk is. Het Vlaams Belang werkte constructief mee tijdens de zittingen en diende een volwaardige bundel in, maar toch spelen de systeempartijen liever politieke spelletjes.
 

De finale commissie van 16 december was dan ook één grote schertsvertoning. “Deze afsluitende gedachtewisseling was net het omgekeerde van een uitwisseling, vervolgt Beckers. Hoe kon het ook anders, als alles op voorhand beklonken is door het establishment en de resolutie pas de nacht voordien in onze mailbox zit? Het Vlaams Belang heeft evengoed meegewerkt aan deze beleidssuggesties en had deze ook kunnen ondertekenen. Maar de systeempartijen prijzen liever hun resolutie de hemel in. PVDA stuurde zelfs haar kat.

Het Vlaams Belang verzet zich tegen deze gang van zaken. “Wij kunnen deze carnavaleske gang van zaken niet vatten”, besluit Beckers. Onze 80 beleidssuggesties in het belang van onze kinderen en onze leerkrachten worden gewoon niet in overweging genomen.” De Vlaams Belang-fractie diende dan ook enkele amendementen in, maar die werden – zoals verwacht – weggestemd. “Wat eigenaardig is, gezien enkele amendementen besparingsmilderende maatregelen bevatten waar de linkse oppositie eigenlijk ook voorstander van is. Groen en sp.a stemmen zo eigenlijk ook tegen hun eigen voorstellen. Links moet zich diep schamen.