Nieuws
vrijdag, 03 mei 2024

‘Aanklampend terugkeerbeleid’ zal voor aanzuigeffect zorgen

Foto: iStock. ‘Aanklampend terugkeerbeleid’ zal voor aanzuigeffect zorgen

Voor het Vlaams Belang is het zogenaamd ‘aanklampend terugkeerbeleid’ van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v), waarvoor gisteren door de Kamer het licht op groen werd gezet, vergeefse moeite. “In het wetsontwerp wordt niet ingezet op gedwongen terugkeer”, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “En bijgevolg kan het onmogelijk voor een ommekeer in het falende terugkeerbeleid zorgen.”

Het Vlaams Belang heeft er absoluut geen probleem mee dat de Moor streeft naar een vrijwillige terugkeer, maar ziet daar het nut niet van in wanneer daar geen gedwongen terugkeer tegenover wordt geplaatst. “Het getuigt van een ontstellende naïviteit van de staatssecretaris om ervan uit te gaan dat mensen, zonder het risico om gedwongen te worden uitgezet en dus zonder een stok achter de deur, op vrijwillige basis zullen vertrekken”, aldus Van Grieken. “Met haar ‘aanklampend terugkeerbeleid’ klampt ze zich vast aan dromen en illusies.”

“Met de systeempartijen zal er nooit verbetering komen”

Op vraag van de groene partijen verbiedt het wetsontwerp dat gezinnen met minderjarigen worden ondergebracht in gesloten terugkeercentra. “Maar wat dan weer wel verboden wordt, is het actief opsporen van illegalen. Van de mogelijkheid tot woonstbetredingen, is immers geen enkele sprake”, gaat de voorzitter verder. “Op die manier kan er van een ernstig terugkeerbeleid geen enkele sprake zijn, en wordt er alleen nog een extra aanzuigeffect gecreëerd.”

“Aan de vooravond van de verkiezingen is het voorspelbaar dat Nicole de Moor, en samen met haar de hele Vivaldi-kliek, een vreugdedans maken en dit ‘aanklampend terugkeerbeleid’ als een grote sprong voorwaarts zullen voorstellen”, besluit Van Grieken. “Maar in werkelijkheid blijven ze ter plaatse trappelen. En met de systeempartijen zal hierin ook nooit verbetering komen. Dat is enkel mogelijk met het Vlaams Belang.”