Nieuws
woensdag, 02 dec 2020

Absenteïsme bij bpost neemt jaarlijks toe: “Wegens de werkdruk”

Het absenteïsme bij bpost zit al jaren in een stijgende lijn, en daar is het Vlaams Belang allerminst verbaasd over. “Het probleem is structureel”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). “De werkdruk ligt veel te hoog. Enkel een uitbreiding van het personeelsbestand kan hierin de nodige verandering brengen.”

Uit een antwoord van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) op een vraag van Dewulf blijkt duidelijk de stijgende lijn in het ziekteverzuim bij het personeel van bpost. In 2015 was het nog 6,85%, in 2017 7,57% en in 2019 net geen 8%. En dan zijn de wellicht veel hogere cijfers van het covid-jaar 2020 nog niet voorhanden. “Het gepolitiseerde overheidsbedrijf had zich eind vorig jaar voorgenomen het absenteïsme terug te dringen met een actieplan en een werkgroep, maar dit is duidelijk niet gelukt.”

Dewulf (Vlaams Belang): “Het beroep van de postbodes en sorteerders bij bpost moet worden opgewaardeerd”

Een hoog ziekteverzuim is - zeker in de maand december, met de vele pakjes en kerstkaarten - problematisch voor bpost. “December komt wel ieder jaar terug”, aldus Dewulf. “En toch werden er nooit extra maatregelen voorzien. De Sutter heeft het over een engagement van het overheidsbedrijf om zich extra in te spannen, maar concreet wordt het nooit.”

Bpost trachtte eerder de werkdruk te verlichten met zondagwerk op vrijwillige basis. “Dat was natuurlijk nooit een oplossing en dat zal uiteraard opnieuw niet lukken”, voorspelt Dewulf. “Men compenseert die overuren immers niet met de zo gegeerde extra rust, maar met een extra loon. En daarvan vloeit omzeggens de helft naar de belastingen.”

“Zeker de postbodes verdienen al onze aandacht en steun”, besluit Dewulf. “Nu er een pandemie woedt, moeten voor hen de gezondheidsrisico’s bij het uitoefenen van hun werk tot een minimum herleid worden.” Bpost richtte een crisiscentrum in, met het oog op de verspreiding van maskers en gels, en om de communicatie over het virus te optimaliseren. “Een goede zaak, en het Vlaams Belang zal op de goede werking hiervan blijven toezien.”