Nieuws
vrijdag, 28 apr 2023

Absurd: De Lijn koopt tweedehands dieselbussen aan om in LEZ-steden elektrisch te kunnen rijden

Om het tekort aan lijnbussen op te vullen wil De Lijn oude dieselbussen op de tweedehandsmarkt kopen. Die bussen worden dan ingezet op het platteland, zodat het klein aantal elektrische bussen van De Lijn in de lage-emissiezones (LEZ’s) van Antwerpen, Gent en Brussel kunnen worden ingezet. “Dit zijn absurde toestanden”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. Oude, vervuilende dieselbussen worden geïmporteerd en ingezet op het platteland zodat De Lijn geen LEZ-boetes meer zou moeten betalen.” 

Het is de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2025 in alle stadskernen een volledig emissievrij openbaar vervoer te hebben. Van de 2.200 bussen die De Lijn momenteel gebruikt, rijden er momenteel echter nog maar 16 op elektriciteit en amper vijf op waterstof. 70 procent van de bussen rijdt op diesel en 29 procent is een ‘hybride’, met zowel een dieselmotor als elektrische batterij. Volgens het directiecomité van De Lijn heeft de Vlaamse overheid de afgelopen vijftien jaar te weinig geïnvesteerd in nieuwe lijnbussen, waardoor er in totaal 435 te weinig werden aangekocht. 

In Antwerpen, Gent en Brussel werden de voorbije jaren intussen met de toestemming van de Vlaamse overheid LEZ’s ingericht met steeds strengere normen. Niet alleen automobilisten met een oudere wagen moeten hierdoor hoge boetes betalen, maar ook De Lijn. Volgens schattingen zou de vervoersmaatschappij vanaf 2026 jaarlijks 30 miljoen euro aan LEZ-boetes moeten betalen. Om dit te vermijden wil De Lijn de zeldzame propere bussen in de kernsteden met strenge uitstootnormen inzetten en oude tweedehandse dieselbussen aankopen om het tekort aan lijnbussen te helpen dichten. Die bussen zouden dan elders worden ingezet. 

“De belastingbetaler mag opdraaien voor de LEZ-boetes van De Lijn”

“Dit zijn absurde toestanden”, zegt Verheyden. “Men zou er toch vanuit mogen gaan dat een ontwikkelde regio als Vlaanderen overal nieuwe, propere bussen kan inzetten? Het is onbegrijpelijk dat de Lijn nu halsoverkop op de tweedehandsmarkt naar oude dieselbussen moet gaan zoeken. Tot in Polen toe. Niet alleen Lydia Peeters (Open Vld) maar ook de vorige ministers van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (Vooruit), Hilde Crevits (cd&v) en Ben Weyts (N-VA) schoten dus fors tekort in hun beleid.”

 

“Hiermee is bovendien nogmaals aangetoond tot wat voor absurde toestanden de groene regelneverij leidt”, aldus Verheyden. “Niet alleen wordt het platteland benadeeld ten opzichte van de steden, de Vlaamse regering schiet gewoon in haar eigen voet met haar groene anti-autobeleid. Nu tweedehandsbussen kopen, is gewoon extra kosten maken aangezien die ook vroeger vervangen zullen moeten worden.”