Affaire van witwaspraktijken via Nationale Loterij moet snel worden aangepakt
De affaire van de witwaspraktijken via producten van de Nationale Loterij, waarbij voormalig minister en oud-Europees commissaris Didier Reynders (MR) deze week in opspraak kwam, straalt zeer negatief af op het politieke bestel. “Om deze reden moet deze zaak snel en krachtdadig worden aangepakt”, zegt Kamerlid Lode Vereeck (Vlaams Belang), die hierover minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) ondervroeg.
Gok- en kansspelen zijn in dit land streng gereglementeerd om het hoofd te bieden aan twee ernstige problemen: gokverslaving en witwassen van zwart en crimineel geld. “Witwassen is altijd laakbaar en moet aangepakt worden, maar dat de overheid hiervoor wordt ingeschakeld, is afschuwelijk, en een klap voor het vertrouwen in onze overheden”, aldus Vereeck. “En dat nu uitgerekend iemand wordt genoemd die als Eurocommissaris van Justitie de strijd tegen corruptie en witwassen heeft moeten leiden, maakt het dubbel erg.”
Het Vlaams Belang vindt het bijzonder vreemd, om niet te zeggen onmogelijk, dat de Nationale Loterij, die quasi een monopolie heeft in de goksector, op vijf jaar tijd maar één melding heeft gedaan bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking. “Hierover ondervraagd blijft Van Peteghem er echter bij dat er slechts één maal melding werd gedaan”, gaat Vereeck verder. “Het kan dus mogelijk om een afrekening gaan tussen de politieke top van de Nationale Loterij, zijnde de socialist Jannie Haek, en de liberaal Didier Reynders.”
“Vertrouwen van de bevolking in de instellingen moet worden hersteld”
“In de goksector lijken twee maten en twee gewichten te worden gehanteerd”, stelt het Kamerlid vast. “De private sector wordt streng gereglementeerd, en binnenkort zelfs nog strenger. Niets verantwoordt die uitzonderingspositie van de Nationale Loterij. Alle spelers, publiek en privaat, moeten aan dezelfde reglementering onderworpen worden.”
“Om het vertrouwen van de bevolking in onze instellingen te herstellen, moet deze zaak snel worden aangepakt”, besluit Vereeck. “Helaas is het gerecht niet bepaald snel in dit soort zaken. Denk maar aan Qatargate, met de honderdduizenden euro’s aan cash steekpenningen die bij PS-Europarlementsleden werden gevonden. We wachten nog steeds op een uitspraak in die onwelriekende zaak.”