Nieuws
woensdag, 03 jul 2024

Alle moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen vrij: “wraakroepend”

Foto: iStock. Alle moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen vrij: “wraakroepend”

Het Vlaams Belang is hoogst verontwaardigd dat met Galip Kurum nu ook de laatste moordenaar van agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd vrijgelaten. “Dergelijke meedogenloze gangsters en moordenaars mogen wat ons betreft nooit vervroegd op vrije voeten komen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en de collega’s van Kitty, die vandaag van Justitie een nieuwe klap in het gezicht kregen.”

Kurum nam bij een gewelddadige homejacking op 4 december 2007, samen met zijn kompanen Noureddine Cheikhni en Hassan Iasir, de 23-jarige Van Nieuwenhuysen onder vuur met een kalasjnikov. De agente stierf ter plaatse, en haar collega Peter Van Stalle raakte bij het gebeuren ernstig gewond. Ook een buurtbewoner, wiens auto voor de vlucht gebruikt werd en vervolgens in brand gestoken, werd neergeschoten. In 2008 werd het allochtone drietal opgepakt, en drie jaar later, in 2011, werden ze door het Brusselse assisenhof veroordeeld tot 30 jaar cel.

“Het is volkomen respectloos ten aanzien van de familie en vrienden van Van Nieuwenhuysen”

“Maar gelet op de wettelijke vrijheidsmechanismen in dit land wil die 30 jaar helaas niet veel zeggen”, aldus Dillen. “Zelfs niet in het geval van recidivisten die reeds tientallen zware feiten pleegden, en die mensen met oorlogswapens afmaken.” De moordenaars Cheikhni en Iasir genieten ondertussen reeds verschillende jaren opnieuw van hun vrijheid, en van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank mag nu ook hun collega Kurum de gevangenis van Nijvel verlaten.

Het Vlaams Belang vindt de vervroegde vrijlating van het criminele trio ronduit wraakroepend. “Voor de koelbloedige en gewetenloze moord met kalasjnikovs werd niet eens levenslang gegeven, maar dertig jaar. Daarvan hoefden de daders maar de helft uit te zitten”, besluit Dillen. “Die gang van zaken valt niet zinnig te verdedigen. Ze is volkomen respectloos ten aanzien van de familie en vrienden van Kitty Van Nieuwenhuysen, en ze ondergraaft het weinige vertrouwen in Justitie alleen maar verder.”