Nieuws
vrijdag, 20 jan 2023

“Als Jambon van huis is, danst Demir op tafel”

Terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in Davos zat, was het opnieuw hommeles in de Vlaamse regering. “De N-VA en de CD&V liggen weer maar eens overhoop”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “En alweer speelde minister Zuhal Demir de rol van intrigante. Of het nu om landbouw of statiegeld gaat, de Vlaamse regering is het eigenlijk over niets nog eens.”

De landbouwdossiers blijven in de Vlaamse regering voor onrust zorgen tussen minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Er is enerzijds het beruchte stikstofdossier en anderzijds het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat laatste is een regelgevend kader dat landbouwsubsidies koppelt aan groene investeringen. De christendemocraten verwijten Demir dat zij door haar stugge houding elk compromis onmogelijk maakt. Daarnaast zorgt het dossier van het statiegeld eveneens voor hoogspanning. Vlak voor Kerst kondigde Demir aan dat er een statiegeldsysteem zou ingevoerd worden. Maar het blijft wachten op een haalbaarheidsstudie hierover. Consultants baseren zich daarvoor echter op technologie van een bedrijf dat geleid wordt door een voormalige marketingadviseur van N-VA en met voormalig N-VA-minister Johan Van Overtveldt in de raad van bestuur.

“Het begint een constante te worden in deze Vlaamse regering dat de N-VA en de CD&V overhoop liggen”

“De N-VA en de CD&V liggen weer maar eens overhoop”, zegt Janssens. “Het begint een constante te worden in deze Vlaamse regering. Men zou haast vergeten dat beide partijen ooit nog samen in een kartel hebben gezeten.”

Naast het voortdurende gekrakeel tussen de voormalige kartelpartners is er nog een ander weerkerend fenomeen. “En alweer speelde minister Zuhal Demir de rol van intrigante”, aldus Janssens. “Men noemt haar wel eens de peshmerga van de N-VA, maar ze voert dan toch vooral verzet uit tegen haar eigen regering.”

De kans lijkt klein dat er nog echt beleid gevoerd kan worden. “Of het nu om landbouw of statiegeld gaat, de Vlaamse regering is het eigenlijk over niets nog eens”, besluit Janssens. “Het maakt het oppositie voeren dan wel gemakkelijk, maar het helpt de Vlaming niet vooruit. Beterschap zal jammer genoeg pas voor na de verkiezingen van 2024 zijn.”