Nieuws
zondag, 17 jul 2022

Asielopvang bij Defensie: “Ons leger is weer het kind van de rekening”

Bronnen bevestigen dat de asielopvang bij Defensie uit het operationeel budget zal komen en een aanzienlijk bedrag opeist. “Defensie is dus weer het kind van de rekeningzegt Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman. En dit vooral voor gelukzoekende asielzoekers en niet voor echte oorlogsvluchtelingen.”

Om het structureel tekort aan opvangplaatsen van de overheid op te vangen, doet de regering een beroep op Defensie. Het opvangplan zou bestaan uit drie fasen. In de eerste fase zouden plaatsen in loodsen in Berlaar vrijkomen voor zo’n 750 asielzoekers. In een tweede fase zou men containerdorpen bouwen voor nog eens 750 asielzoekers en in een derde en laatste fase voorziet de Regie der Gebouwen in opvang, zodat de asielzoekers niet in de containerdorpen moeten blijven.

“Er was eerst nog sprake van het voorzien van slechts 400 opvangplaatsen, maar dit is nu uitgebreid tot maar liefst 1.500”, aldus Creyelman. “Minister Dedonder speelde gewillig voor Chinese vrijwilliger, maar het is wel ons defensiepersoneel dat voor de kosten opdraait.”

“Maak van Defensie geen spil in het aanzuigbeleid voor gelukszoekers”

Die kosten zijn bovendien niet gering. “De infrastructuurwerken voor de opvang daar zijn al begonnen en eisen heel wat van het militair personeel”, zegt Creyelman. “Er moet noodverlichting komen, maar ook douches en watertoevoer, legionellabestrijding en Defensie zou de catering verzorgen in afwachting op een contract met een cateringfirma.”

Het Vlaams Belang is ook verbolgen over de manier waarop het kabinet van Dedonder communiceert over de opvang tegenover het personeel. Intern zou er bij Defensie eerst van Oekraïense vluchtelingen gewag gemaakt zijn, terwijl nu blijkt dat het vooral over alleenstaande mannen uit het Midden-Oosten gaat. “Van Defensie een spil maken in het aanzuigbeleid voor gelukszoekers uit alle windstreken is het laatste wat het departement verdient”, besluit Creyelman. “Men moet transparant communiceren en nog veel liever geen extra opvang creëren voor asielzoekers uit het Midden-Oosten en Afrika, op kap van de militairen.”