Nieuws
woensdag, 21 dec 2022

Auteursrechten doen Vivaldi alweer kraken

Foto: iStock. Auteursrechten doen Vivaldi alweer kraken

Nadat de Congocommissie voor de Vivaldi-regering op een totale afgang was uitgedraaid, doet de hervorming van de auteursrechten de meerderheidscoalitie opnieuw kraken. “Het lukte in de commissie Financiën zelfs niet om het fiscale luik van de programmawet door de volledig meerderheid te laten goedkeuren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Bij regeringpartij MR onthield Benoît Piedboeuf zich en stemde Marie-Christine Marghem zelfs tegen. De programmawet werd uiteindelijk door de meerderheid, zonder MR, aangenomen, maar als het gebrek aan eenheid binnen de meerderheid aanhoudt, dreigt de totale crisis voor de Vivaldi-regering.”

De Vivaldi-regering struikelde maandag over de hervorming van het fiscale gunstregime voor auteursrechten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wilde oorspronkelijk vrij ver gaan in die hervorming. Hierbij moest het gunstregime zich beperken tot kunstenaars en auteurs met onregelmatige inkomstenstromen, en moest het gebruik door de IT-sector, consultancy, advocatuur en architectuur eruit. Onder druk van de MR werden de teksten echter afgezwakt door bewust onduidelijkheid te creëren. Hierdoor blijft de realiteit dat de IT-sector vermoedelijk nog moeilijk aan een ruling zal raken.

“Vivaldi kraakt in al haar voegen”

Toen bleek dat Van Peteghem zijn wetteksten niet had gewijzigd en de MR een theaterstukje opvoerde met meerdere schorsingen, vroeg het Vlaams Belang om het stemgedrag te verduidelijken. “Zo werd duidelijk dat MR-fractieleider Benoît Piedboeuf zich onthield en zijn partijgenote Marie Christine Marghem, die tevens commissievoorzitter is, tegen stemde”, zegt Vermeersch. “Hierdoor werd de programmawet alsnog aangenomen. Maar het is opvallend dat het zelfs niet lukt om het fiscale luik van de programmawet door de volledig meerderheid te laten goedkeuren.”

Marghem wacht nu op meer duidelijkheid en zei dat ze alles zou uitleggen in de plenaire vergadering. “We zullen zien wat de MR uiteindelijk beslist”, aldus Vermeersch. “Maar als het gebrek aan eenheid binnen de meerderheid aanhoudt, dreigt de totale crisis voor de Vivaldi-regering.”