Nieuws
woensdag, 28 dec 2022

Belastingdruk onder paars-groen naar hoogste peil in vijf jaar

Foto: iStock. Belastingdruk onder paars-groen naar hoogste peil in vijf jaar

Vandaag meldt De Tijd dat de belastinginkomsten van de overheid in 2023 zullen stijgen van 42,8 naar 44,2 procent van het bruto binnenlands product. “Dat is het hoogste peil in vijf jaar. Paars-groen is tot op vandaag een onvervalste belastingregering”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “We zullen de regering hiervoor de rekening presenteren.”

“De paars-groene regering heeft ondertussen een hele geschiedenis van belastingverhogingen”, aldus Vermeersch. “Denk maar aan de fors gestegen accijnzen op tabak of het schrappen van de regeling van de auteursrechten. Stuk voor stuk platte belastingverhogingen die gericht zijn om het steeds groter wordend gat in de begroting te dempen. Maar ik kan een hele waslijst aan nieuwe belastingen opsommen: de effectentaks, extra btw op kleine pakjes, de plastiektaks, de afschaffing van professionele diesel, de niet-indexering van belastingverminderingen en –vrijstellingen, de duurdere boetes van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), de vliegstaks, extra btw bij de tandarts en de kinesist, en ga zo maar door.”

“De belastingen worden niet verlaagd, zelfs niet verschoven, enkel systematisch verhoogd”

“Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) kon niet antwoorden op mijn vraag in commissie wanneer de regering, na alle systematische belastingverhogingen, eindelijk eens werk zou maken van belastingverlagingen. Hij had het enkel over ‘uitstel’”, vervolgt Vermeersch. “Tegenwoordig luidt het dat de reeds lang beloofde fiscale hervorming er pas in de lente van 2023 zal komen. Al is het maar zeer de vraag of de hervorming er dan echt zal komen. Voorlopig kunnen we Van Peteghems ontwerp zelfs met een sterrenkijker nog niet waarnemen.”

“En ondertussen zien de Vlamingen de belastingen dus alleen maar stijgen”, besluit Vermeersch. “Binnen een regering die gedomineerd wordt door linkse en Waalse partijen kan je ook geen belastinghervorming verwachten. Die sturen de rekening maar al te graag naar de Vlamingen. Het is hoog tijd om de rollen om te draaien.”