België gaf in 2022-2024 281 miljoen euro uit aan het corrupte Congo

Het Vlaams Belang is scherp voor de aanhoudende Belgische financiering van Congo. Uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Britt Huybrechts opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Maxime Prévot (Les Engagés) blijkt dat België tussen 2022 en 2024 zo’n 281 miljoen euro uitgaf aan het Afrikaanse land. “Een hallucinant bedrag voor een endemisch corrupt land”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Britt Huybrechts. “De minister kon weinig concrete resultaten voorleggen van onze samenwerking met Congo, maar lijkt toch niet van plan hiermee op te houden. Wij roepen de regering op om geen geld meer te verbrassen in Afrika, maar haar prioriteiten op orde te krijgen in eigen land.”
België en Congo zijn een samenwerkingsprogramma aangegaan dat loopt van 2023 tot 2027. Tussen 2022 en 2024 is al ongeveer 281 miljoen euro uitgegeven. Maar ontwikkelingsfinanciering draagt altijd het risico van fraude in zich, zeker in een land als Congo. “Uit een recente reportage van Terzake bleek nog maar eens hoe diepgeworteld de corruptie is in Congo”, vervolgt Huybrechts. “De politieke elite zou daar iets aan moeten doen, maar is zélf corrupt en heeft een gat in haar hand.”
Toch besliste België dus om de samenwerking met Congo vooralsnog verder te zetten, ook onder de huidige regering-De Wever die nochtans beloofd had de ontwikkelingssamenwerking te verstrengen. “Er komt werkelijk niets in huis van dat strenge beleid rond ontwikkelingshulp”, vult Huybrechts aan. “Van die 281 miljoen euro gaat zelfs nog ruim 11 miljoen euro naar klimaatbeleid. Onze belastingbetaler blijft dus opdraaien voor het klimaat in Afrika.”
Het Vlaams Belang roept op tot een grondige herziening van het ontwikkelingsbeleid. “Wij koppelen strenge criteria aan federale financiering voor ontwikkelingslanden: een terugnameplicht voor illegale en criminele migranten, goed bestuur, transparantie, terugvordering bij misbruik én tastbare resultaten”, stelt Huybrechts. “Uiteindelijk moet dat neerkomen op een besparing van minstens 80% op ontwikkelingsbeleid, aangezien België financieel zijn eigen broek nog niet eens kan ophouden. Dan is het te gek dat je je als gulle gever gedraagt in landen die nog onverantwoordelijker met geld omgaan.”