Nieuws
woensdag, 08 dec 2021

Belgische overheid opgelicht bij aankoop mondmaskers

Het Vlaams Belang is verbolgen dat de Belgische overheid zich vorig jaar bij de aankoop van mondmaskers door haar leveranciers heeft laten oplichten op kosten van de belastingbetaler. “Het was nog niet erg genoeg dat er giftige maskers besteld werden”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “Defensie was bevoegd voor de overheidsaanbesteding, onder toenmalig minister Philippe Goffin (MR).”

Aan het begin van de coronacrisis heerste wereldwijde schaarste aan maskers op de markt. Defensie deed toen een grote overheidsaanbesteding om maskers in te kopen. Ter waarde van 32 miljoen werden 15 miljoen mondmaskers bij het Luxemburgse Avrox aangekocht en Bij het Gentse Tweed&Cotton werden er 3 miljoen besteld. “Bij deze aankoop blijkt echter aanzienlijk wat te zijn misgelopen”, aldus Creyelman. “Het parket van Brussel bevestigt namelijk dat er mogelijk sprake was van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en de belemmering van de vrijheid van opbod of inschrijving. Vier betrokken personen zijn in verdenking gesteld.”

“De haastigheid waarmee mondmaskers werden besteld heeft het gehaald van de voorzichtigheid”

De profielen van de mondmaskerleveranciers - de Jordaanse miljonair Hamzeh T., de Franse restaurantuitbater Laurent H. en de Franse voetbalmakelaar Brice E. - riepen al snel vragen op. “Bij een degelijke screening van de mensen achter de bedrijven had men toch al nattigheid kunnen voelen. Maar de Belgische overheid is in deze een gewillig slachtoffer geweest”, vervolgt Creyelman. “Deze onverkwikkelijke zaak komt bovenop het feit dat de bestelde Avrox-maskers giftige deeltjes bevatten, volgens een advies van Sciensano. In februari adviseerde het kenniscentrum dan ook deze niet meer te gebruiken.”

Volgens het Vlaams Belang moet Defensie hieruit lessen trekken. “Niet alleen moeten legeraankopen transparanter, ze moeten ook veel beter voorbereid worden”, besluit Creyelman, die hierover minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zal ondervragen. “Leveranciers moeten veel grondiger gescreend worden wat hun achtergrond betreft en inzake veiligheids- en gezondheidsvereisten van hun producten.”