Persberichten
vrijdag, 03 jul 2020

Belgische politie volgt meer dan 1.300 figuren met extreemlinkse achtergrond

De ordediensten in België volgen momenteel zo’n 1.315 mensen op die gelinkt worden aan een of meerdere extreemlinkse groeperingen. Zo’n 9 van deze groeperingen worden ook in het geheel gevolgd. Dat blijkt na een parlementaire vraag van Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) aan binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V).

De Belgische ordediensten volgen momenteel zo’n 1.315 extreemlinkse risicoprofielen. De aard van deze opvolging wordt individueel bepaald op arrondissementsniveau in overleg met bevoegde instanties. Daarnaast staan er nog eens 10 personen geregistreerd met het label ‘haatpropagandist geïnspireerd op links-extremistisch gedachtegoed’: figuren met een prominentere rol in de scène van radicale communisten, anarchisten en dergelijke meer. Terreurmotieven bij deze strekkingen waren tijdens de Koude Oorlog wijd verspreid, maar verminderden na de val van Sovjet-Unie. Toch bleven bepaalde gewelddadige linkse groepen actief. Drie jaren geleden werden nog verschillende branden bij militair-industriële bedrijven gelinkt aan anarchistische terreur.

“Waarom lazen we niks over extreemlinkse terreur?”

“Het is belangrijk dat we zowel qua beleid als qua politiek debat aandacht hebben voor alle soorten terreur”, vindt Depoortere. “Afgelopen dagen wilden bepaalde actoren ons echter op het hart drukken dat een groeiende terreurdreiging zou bestaan vanuit extreemrechtse hoek. Over extreemlinks lazen we echter niks. Vreemd, want het recente terreurrapport van Europol duidt op een grotere prevalentie van extreemlinkse terreurincidenten. Binnenlandse informatie duidt er dan weer op dat onze ordediensten meer dan 1.300 risicopersonen volgen. Dat is toch niet niks?”

Het Vlaams Belang wil er verder op wijzen dat juiste prioriteiten van belang zijn in ordehandhaving en in het bijzonder bij inlichtingen. Cijfers van Europol wezen er zo op dat het leeuwendeel van de terreurarrestaties in de afgelopen vijf jaren uit jihadistische hoek kwamen: 3057 van de 5358 arrestaties of nagenoeg 60%“We blijven in ieder geval verder werken aan initiatieven om de werking van justitie, politie en defensie te verbeteren en slagkrachtiger te maken, met efficiëntieverbeteringen waar het kan en extra middelen als het moet”, belooft Depoortere tot slot. Eerder dit voorjaar diende de partij nog een resolutie in om de strafmaten voor terrorisme te vergroten nadat duidelijk werd dat 60 veroordeelde terroristen zouden vrijkomen.