Persberichten
vrijdag, 10 mrt 2023

Belgische staat heeft ‘spaarpotje’ van 223 miljoen dollar staan bij Federal Reserve

Foto: iStock. Belgische staat heeft ‘spaarpotje’ van 223 miljoen dollar staan bij Federal Reserve

Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij het feit dat de Belgische staat aanzienlijke ‘voorschotten’ heeft uitstaan bij de Federal Reserve Bank of New York. Naar aanleiding van de aankoop door België van Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen in 1979, heeft België voor 223 miljoen dollar aan ‘voorschotten’ openstaan op een rekening die toebehoort aan de Verenigde Staten, maar waarop België dit jaar 7,9 miljoen euro aan intresten ontvangt”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch, die hierover minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ondervroeg. Het is niet alleen vreemd om intresten te ontvangen op andermans rekening, maar ook om vast te stellen dat nog steeds voorschotten openstaan, terwijl we ondertussen al toe zijn aan de aankoop van de F-35.”

De New Yorkse Federal Reserve Bank is een onderdeel van Amerikaanse centrale bank, die te vergelijken valt met de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. “Op een rekening van die bank blijkt dus een aanzienlijk bedrag van 223 miljoen dollar aan ‘voorschotten’ te staan, als gevolg van aankopen van F-16’s in 1979, ondertussen 44 jaar geleden. Het kapitaal blijkt toe te behoren aan de Amerikaanse overheid”, aldus Vermeersch. “Toch int Defensie ongeveer 3,5 procent aan interest op dit Amerikaanse kapitaal. Een opmerkelijke regeling. Dat lijkt een hoge interestvoet, maar men moet weten dat de Federale Reserve de beleidsrente ondertussen heeft opgetrokken tot 4,75 procent.” Defensie gebruikt de intrest, omgerekend 7,9 miljoen euro, via de begroting voor de logistieke steun, grondinstallaties en bijkomende kosten van de F-16 vloot.

De intresten worden gestort op rekeningen bij de Federal Reserve Bank of New York die toebehoren aan de Belgische Staat. Deze rekeningen werden geopend op naam van de Nationale Bank van België. Vlaams Belang vindt het geheel een merkwaardige constructie. “Er zijn ook geopolitieke vragen bij te stellen. Uit een speciaal rapport van Reuters uit 2017 blijkt dat de Verenigde Staten rekeningen van andere centrale banken gebruikt als een bron van buitenlandse inlichtingen”, besluit Vermeersch.