Nieuws
donderdag, 15 feb 2024

Beliris investeert tevergeefs in woonblokken van de drugsmaffia in Anderlecht

Foto: wikimedia commons. Beliris investeert tevergeefs in woonblokken van de drugsmaffia in Anderlecht

Het federale investeringsfonds Beliris investeert meer dan 14 miljoen euro in de Petersboswijk in Anderlecht. De wijk kwam deze week nog in opspraak omdat ze volledig overgenomen werd door drugsbendes. “De enige federale middelen die de leefbaarheid van de wijk kunnen herstellen is de harde aanpak van de criminaliteit door politie en Justitie”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “Ons belastinggeld zou beter daarin geïnvesteerd worden.”

Beliris is ontstaan uit een samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en het Brussel Hoofdstedelijk Gewest, om de uitstraling van Brussel-hoofdstad te bevorderen. “Al decennialang hekelt het Vlaams Belang deze transfermachine van Vlaams belastinggeld naar het failliete rood-groene Brussels Stadsgewest”, zegt De Spiegeleer. “Hoewel huisvesting een duidelijke gewestmaterie is, heeft men toch weer een manier gevonden om federaal geld te versluizen naar de bodemloze Brusselse put.”

“De enige federale middelen die de leefbaarheid van de wijk kunnen herstellen is de harde aanpak van de criminaliteit door politie en Justitie”

“Beliris investeert minimaal 14.683.225 euro voor een symbolisch likje verf op de woontoren 9 in de Petersboswijk te Anderlecht”, aldus De Spiegeleer. “Verloren middelen, want vooraleer de orde in de wijk hersteld is zal een renovatie niet alleen enorm veel geld kosten, maar ook nutteloos blijken te zijn op de lange termijn.” 

De drugshandel in de Peterboswijk in Anderlecht is zo geëscaleerd dat zelfs veiligheidsagenten er niet meer komen. De ene firma die dat wél nog durft, vraagt 70.000 euro per maand. Gemaskerde drugdealers zetten toegangswegen af en controleren de identiteitskaart van bezoekers. Minderjarigen krijgen 1.000 euro om op iemand te schieten. “Ik zie niet in hoe meer dan 14 miljoen euro federale middelen voor een renovatie meer zouden kunnen opbrengen dan een harde aanpak”, besluit De Spiegeleer. “Het Brussels Gewest weigert om orde op zaken te stellen op zijn grondgebied, maar verwacht wel federale middelen voor cosmetische ingrepen. De enige federale middelen die voorlopig naar de Peterboswijk zouden mogen gaan zijn er die de wijk weer leefbaar maken door een keiharde aanpak van de criminaliteit.”