Nieuws
donderdag, 27 apr 2023

Benoeming Dalilla Hermans bevestigd: “N-VA steunt het woke-extremisme”

Maandag werd op de gemeenteraad van Brugge de aanstelling van woke-activiste Dalilla Hermans als coördinator Brugge Culturele Hoofdstad 2030 opnieuw bevestigd. De kandidatuur van Hermans kwam onder vuur nadat verschillende anti-blanke racistische uitspraken van haar bekend werden. Vlaams Belang diende een motie in om de aanstelling te annuleren, maar die werd door alle andere partijen weggestemd. “Blijkbaar is N-VA enkel tegen woke om kiezers te bedriegen en boeken te verkopen”, aldus Stefaan Sintobin, Vlaams Parlementslid en fractieleider voor Vlaams Belang in Brugge. “Maar als het is om anti-blank racisme weg te stemmen, geven ze niet thuis.”

Op de Brugse gemeenteraad maandag werd de aanstelling van Dalilla Hermans opnieuw besproken. Vlaams Belang citeerde een paar van haar uitspraken en stelde dat zij niet de geschikte persoon voor de positie kon zijn, aangezien ze geen verbindende rol kan spelen. “Het feit dat Hermans niet geschikt is, heeft niets met haar huidskleur te maken”, aldus Sintobin. “Maar alles met haar woke-extremisme. Legitieme kritiek wegzetten als racisme is natuurlijk makkelijker dan inhoudelijk haar uitspraken te beoordelen.”

“Hermans heeft niet eens haar verontschuldigingen aangeboden voor het anti-blank racisme dat ze verkondigde”

Vlaams Belang diende een motie in om haar aanstelling te vernietigen, maar de andere partijen, N-VA incluis, stemden tegen. “Op televisie beweert de N-VA-voorzitter tegen woke te zijn om boeken te verkopen, maar in de gemeenteraad stemden alle raadsleden tegen”, concludeert Sintobin.

Burgemeester de Fauw hoopte na de stemming dat de kwestie hiermee afgerond zou zijn, maar dat is het volgens Sintobin allerminst. “Cd&v is volledig woke gegaan”, meent hij. “Er is geen verschil meer met een partij als Groen. Hermans heeft niets eens haar verontschuldigingen aangeboden voor het anti-blank racisme dat ze verkondigde.” De aanstelling van Hermans zal duren tot december 2024. Daarna kan het, afhankelijk van de kandidatuur van Brugge, verlengd worden. “Misschien is het best dat de kiezer zich eens uitspreekt over dergelijke woke-praktijken. Wij zijn kennelijk het enige alternatief tegen de woke-lobby”, besluit Sintobin.