Persberichten
maandag, 03 apr 2023

"Bescherm de horeca-uitbaters tegen flessentrekkerij"

Foto: iStock. "Bescherm de horeca-uitbaters tegen flessentrekkerij"

Jaarlijks worden in België honderden gevallen van ‘flessentrekkerij’ vastgesteld, en het fenomeen is na twee coronajaren weer aan een opmars bezig. “Toch kan een horeca-uitbater de betaling van openstaande rekeningen niet steeds juridisch afdwingen” stelt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) vast. “We dienden daarom twee wetsvoorstellen in om horeca-uitbaters beter te beschermen.

Na de coronajaren 2020 en 2021 is flessentrekkerij opnieuw aan een opmars bezig. Dat blijkt althans uit cijfers die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Voor het eerste semester van 2022 alleen al werden er meer gevallen van flessentrekkerij geregistreerd dan voor heel 2021 samen”, aldus Pas. Vooral in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen is flessentrekkerij een probleem.

“Wet rond flessentrekkerij is hopeloos verouderd”

Het Strafwetboek beschermt horeca-uitbaters tegen klanten die weigeren de rekening te betalen, een misdrijf dat wordt omschreven als ‘flessentrekkerij’. “Maar bij de consumptie van alleen alcoholische dranken heeft de horeca-uitbater geen juridische grondslag om de consument te laten veroordelen” vult Dillen aan. “Een oude wet uit 1939 bepaalt immers uitdrukkelijk dat ‘een vordering in rechte tot betaling van dronkenmakende dranken die verbruikt worden in drankgelegenheden’ niet ontvankelijk is. Die besluitwet moest tijdelijk zijn maar geldt nog altijd.” 

Ook spreekt het Strafwetboek enkel over personen die ‘zich in een daartoe bestemde inrichting dranken of spijzen laat opdienen’. “Ook deze wet is behoorlijk achterhaald” vervolgt Dillen. “Dat betekent dat take-away restaurants of leveringen aan huis hier niet onder zouden vallen.”

Het Vlaams Belang diende dan ook twee wetsvoorstellen in om enerzijds het misdrijf van flessentrekkerij open te trekken naar take-away en leveringen aan huis, en anderzijds om de uitzonderingsregel uit 1939 te schrappen zodat ook onbetaalde rekeningen van alcoholische dranken zouden kunnen worden ingevorderd.