Persberichten
vrijdag, 15 mrt 2024

Betere bescherming douane tegen drugscriminaliteit blijft uit

Foto: iStock. Betere bescherming douane tegen drugscriminaliteit blijft uit

De maatregelen die de federale regering beloofde om de douane beter te beschermen tegen drugscriminaliteit blijven tot op heden uit. “Van de nieuwe opslagplaats voor in beslag genomen drugs is nog steeds geen sprake”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Het douanedepot dat al eerder overvallen werd, wordt zelfs terug als opslagplaats gebruikt. Het is wraakroepend dat de Vivaldiregering veiligheid maar niet serieus neemt.”

Bij een gewapende overval eind vorig jaar op een douanedepot in de Waaslandhaven werden twee havenarbeiders bedreigd en gegijzeld door een bende, die op zoek was naar in beslag genomen drugs. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) kondigde toen extra maatregelen aan om de douane te beveiligen in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Zo zou zal het transport van inbeslaggenomen drugs onder strikte bewaking gebeuren en de opslag op een streng beveiligde, door Defensie bewaakte geheime site. Dat laatste blijkt volgens betrouwbare bronnen echter niet het geval te zijn.

“Vivaldi-regering speelt met levens douaniers”

“Ondanks de stoere aankondigingen van Van Peteghem is er nog steeds geen sprake van de nieuwe opslagplaats voor in beslag genomen drugs”, zegt Vermeersch. “De nodige werken hiervoor zijn zelfs nog niet gestart. Het is nochtans duidelijk dat criminele bendes het gemunt hebben op in beslag genomen drugs.”

Van de tussenoplossing om de drugs bij de federale politie te herbergen, is ook al afgestapt. “Het douanedepot dat al eerder overvallen werd, wordt zelfs terug als opslagplaats gebruikt”, aldus Vermeersch. “Bovendien weigert men om het personeel hier te bewapenen. Het is wraakroepend dat de Vivaldiregering veiligheid maar niet serieus neemt en met de levens van de douaniers blijft spelen.”