Nieuws
woensdag, 26 jul 2023

Bij links vandalisme worden daders niet opgespoord

Foto: Vlaams Belang. Bij links vandalisme worden daders niet opgespoord

Eind mei was een succesvolle bijeenkomst van het Vlaams Belang in het centrum van Brussel het sein voor extreemlinkse vandalen om de muren van de nabijgelegen Koninklijke Bibliotheek te bekladden. Kamerlid Pieter De Spiegeleer wou van staatssecretaris bevoegd voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) weten of de daders ondertussen gevat werden en de rekening gepresenteerd kregen. “Maar hier werd duidelijk geen enkele moeite voor gedaan”, zegt De Spiegeleer. Wellicht hadden de daders hun goede kant getoond door zich met hun vandalisme tegen Vlaams-nationalisten te keren.”

Op Pinkstermaandag vond aan het Albertinaplein de ‘Doe ze Luisteren’-protestmeeting van het Vlaams Belang plaats. 3.000 mensen waren aanwezig op deze sfeervolle meeting en luisterden er onder een stralende zon naar onder meer voorzitter Tom Van Grieken, die er zijn meerdaagse staptocht doorheen Vlaanderen beëindigde. De vreedzame manifestatie kon pas doorgaan nadat de Raad van State een ongemotiveerd verbod vanwege de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) van tafel had geveegd. “Close nam dan maar wraak door een extreemlinkse betoging, bevolkt door gewelddadig en gemaskerd tuig, vlakbij de manifestatie te laten eindigen. In de hoop dat het tot rellen zou komen”, aldus De Spiegeleer. “Gelukkig kon de politie verhinderen dat het op geweld beluste zootje ongeregeld onze bijeenkomst kon bereiken, maar naar extreemlinkse traditie werden natuurlijk wel gebouwen met graffiti besmeurd. Onder meer de gevel van de Koninklijke Bibliotheek.”

“Extreemlinks tuig krijgt signaal van straffeloosheid”

“Gelet op de taalfouten hadden de graffiti-spuiters duidelijk nog nooit een bibliotheek in het echt gezien”, gaat De Spiegeleer verder. “Maar dat neemt niet weg dat ze verantwoordelijk zijn voor hun wandaden. Het is de taak van de overheid om ze op te sporen en ervoor te zorgen dat ze de schade vergoeden.” Het Kamerlid mocht van Dermine echter vernemen dat er ‘voor zover hij weet’ niemand werd gevat, en dat niemand zich burgerlijke partij stelde. “De Regie der Gebouwen heeft, voor wanneer zich schade voordoet aan een van haar gebouwen, gewoon een vast contract met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van gevels… Case closed, op kosten van de belastingbetaler.”

“Steeds opnieuw geven de beleidsmakers extreem-links tuig een signaal van straffeloosheid. Je gaat in dit land blijkbaar vrijuit voor geweld en vandalisme, zolang het maar gericht is tegen Vlaams-nationalisme”, besluit De Spiegeleer. “Met hun daden, maar zeker ook met hun woorden creëren ze een draagvlak voor geweld, vandalisme, bedreigingen en andere ontoelaatbare uitspattingen. Op een andere manier kunnen ook de gratuite en ridicule uitlatingen van Brussels minister Sven Gatz (Open Vld), die het op 29 mei had over een bijeenkomst van gespuis, niet begrepen worden.”