Nieuws
vrijdag, 08 apr 2022

Blunder van Van Quickenborne kan Kortrijk miljoenen kosten

De stad Kortrijk vraagt al ruim twee jaar op illegale wijze persoonsgegevens op van mensen die er een parkeerboete ontvingen. “Het is niet te vatten dat uitgerekend de stad van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op zo’n schandalige manier met persoonsgegevens van mensen omspringt”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Dit keer kan zijn geblunder de stad miljoenen euro’s kosten.”

De stad Kortrijk en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit hadden niet de correcte machtiging om data van nummerplaten te consulteren bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Na ontvangst van een parkeerboete van 30 euro stapte een wakkere Kortrijkzaan om deze reden naar de geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit. “Zonder bijstand van een advocaat won hij zijn zaak tegen de topadvocaten van de stad Kortrijk en de FOD Mobiliteit”, aldus Vermeersch. “Die advocaten hebben ondertussen reeds 60.000 euro gekost. Maar omdat er beroep werd aangetekend komen die kosten op 100.000 euro te liggen.”

“Van Quickenborne en de zijnen spenderen liever 100.000 euro aan procedures dan voor 30 euro een fout toe te geven”

“De impact is natuurlijk veel ruimer dan deze ene boete”, merkt Vermeersch op. “Wanneer de beroepsinstantie in kwestie, het Marktenhof, de uitspraak van de geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit bevestigt, zal wellicht iedereen die de voorbije twee jaar en drie maanden in Kortrijk een parkeerboete kreeg, deze kunnen terugvorderen. En dan hebben we het niet over 30 maar over miljoenen euro’s.”

“Het is dus vastgesteld dat burgers boetes hebben moeten betalen waarvoor de gegevens op volstrekt onwettige wijze werden verkregen. Qua onzorgvuldig bestuur kan dat tellen”, besluit Vermeersch. “En het probleem is ontstaan toen huidig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne nog verantwoordelijk burgemeester was. Bij de inkanteling van Parko als exploitant van het straatparkeren in de stad Kortrijk, op 1 januari 2020, heeft hij zich niet op de correcte machtiging gebaseerd om de houders van nummerplaten te identificeren. En dat voor iemand die zich een liberaal noemt en die naar eigen zeggen onze vrijheid en privacy wil vrijwaren.”