Nieuws
donderdag, 05 mei 2022

“Bodycams niet beperken tot politiezone Brussel Noord”

Het Vlaams Belang vindt het een goede zaak dat interventieploegen van de politiezone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) sinds deze week uitgerust worden met bodycams. “Maar dat mag uiteraard niet beperkt blijven tot deze gemeenten”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere, die vorig jaar een wetsvoorstel indiende tot een systematisch en verplicht gebruik van bodycams bij de politie. “Het dient niet enkel tot bewijs van inbreuken, het kan ook de vaak onterechte klachten tegen de politie ontkrachten.”

De bodycams worden gedragen op de kogelwerende vesten. Ze bewaren lokalisatiegegevens en kunnen audio- en video-opnames maken. “Het systeem biedt alleen maar voordelen”, aldus Depoortere. “De politiemensen zullen minder geconfronteerd worden met fysiek of verbaal geweld. En na afloop van een interventie kan de beoordeling van politieoptredens in alle objectiviteit gebeuren.”

“Door bodycams verhoogt het vertrouwen in de politie en verbeteren de interventies”

“Zeker in de gevaarlijke buurten van onze hoofdstad wordt de fysieke integriteit van de politiemensen vaak bedreigd, net als deze van de brandweerlui en de ambulanciers”, vervolgt Depoortere. “Het gebruik van bodycams vormt voor deze mensen dan ook geen overbodige luxe, integendeel. Bij risicovolle opdrachten zouden naast deze camera’s ook stroomstootwapens, pepperspray en steekwerende vesten voorhanden moeten zijn.”

“Testen die de Brusselse politiezone eerder verrichtte met de bodycams toonden volgens de korpschef ontegensprekelijk aan dat de discussies tussen de politiemensen en hun ‘gesprekspartners’ snel tot bedaren kwamen”, merkt Depoortere tot slot op. “Het is nu aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om iedere politiedienst de mogelijkheid te gunnen om voortaan gebruik te maken van dit uiterst nuttige en eigenlijk onmisbare werkinstrument.”