Nieuws
woensdag, 03 feb 2021

“Bouwovertredingen of valse naamdracht? Een koning mag dat”

Fractievoozitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) wenst van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) uitleg aangaande een onwettige uitbreiding van een vakantiewoning van koning Filip in een Frans natuurgebied. “Er werd een uitzondering toegestaan”, zegt Pas, “en het heeft er alle schijn van dat dit louter gebeurde omdat het hier de koning betreft.”

Île d'Yeu is een eilandje voor de kust van het Franse departement Vendée. Al jaren is het een vakantiebestemming van koning Filip. Twee jaar geleden kocht hij er een domein van zo'n 70 are groot, in een natuurzone. “De bouw van een bijhuisje veroorzaakt er wrevel bij de lokale oppositiepartij M’YEU”, aldus Pas. “Onlangs werd er aan een zekere ‘Philippe Legrand’ een vergunning afgeleverd voor een bijgebouw van 40m². Onwettig, zo blijkt, aangezien er ten eerste al een bijgebouw staat, en ten tweede een uitbreiding maar maximaal 30m² mag zijn.”

“Het doet denken aan het natuurgebied Opgrimbie, waar de regering zich destijds haastte om een bouwvergunning te verlenen, omdat de opdrachtgever de koning was”

De plaatselijke burgemeester had het zelf over een beslissing die hen was "opgelegd" door de hogere overheid. De regionale krant Ouest-France contacteerde de prefectuur en daar wees men op een wettelijke uitzondering voor het "algemeen belang", een uitzondering die in dit geval zou gelden. “Hoe kan een uitbreiding van een privéwoning nu onder het algemeen belang vallen?” vraag Pas zich af.

“Een onwettige uitbreiding in natuurgebied staat in schril contrast met de oproep van de koning tijdens zijn toespraak voor de‘GesteldeLichamen’ over biodiversiteit en respect voor de natuur”, besluit Pas. “Daarenboven vergeet de heer Philippe Legrand – enige bescheidenheid zou nochtans sieren – dat het gebruiken van een valse naam een misdrijf is, volgens art. 231 van het strafwetboek strafbaar met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van vijfentwintig tot driehonderd euro.”