Nieuws
maandag, 26 jun 2023

Breid recht op zelfverdediging uit naar privébezit

Foto: iStock. Breid recht op zelfverdediging uit naar privébezit

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat een juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot, nu veroordeeld werd tot tien maanden cel en 800 euro boete met uitstel. “Dit is de wereld op zijn kop”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Justitie dient zich niet achter daders maar achter slachtoffers te scharen.” De partij herhaalt haar eis het recht op zelfverdediging uit te breiden naar privébezit.

Twee overvallers, gewapend met een handvuurwapen en een kalasjnikov, beroofden in juli 2018 een juwelierszaak in de Gentse deelgemeente Oostakker. Over de brutaliteit van de beide beroepscriminelen laat het dossier geen enkele onduidelijkheid bestaan. De vader van de juwelier werd neergeslagen en zes mensen werden onder schot gehouden. Er werd zelfs luidop geopperd de slachtoffers af te maken. Toen ze wegvluchtten, werden de overvallers zelf onder vuur genomen door de juwelier, die vreesde dat ze zouden terugkomen. Hoewel de man overgeschakeld was op overlevingsmodus, oordeelde de Gentse correctionele rechtbank nu dat er geen sprake was van onweerstaanbare dwang of wettige zelfverdediging.

“Er wordt van handelaars verwacht dat ze hun zaken zomaar laten leegroven”

“Het is hemeltergend dat een uitbater van een handelszaak die geconfronteerd wordt met gewapende indringers, zijn zaak niet eens mag beschermen”, aldus Dillen. “Het Vlaams Belang vindt niet dat van een handelaar verwacht moet worden dat hij zijn winkel zomaar laat leegroven.” Dillen vindt de uitbreiding van wettige verdediging naar privébezit dan ook noodzakelijk en samen met Kamerlid Katleen Bury diende ze hierover in februari een wetsvoorstel in.

“In ons wetsvoorstel wordt niet enkel de wettige verdediging uitgebreid naar het verdedigen van privébezit, ook wordt er het begrip ‘noodweerexces’ ingevoerd”, merkt Dillen tot slot op. “Het is niet evident dat wanneer een slachtoffer geconfronteerd wordt met een acute gevaarsituatie hij of zij ter plekke een afweging moet maken van wat onder noodzakelijke verdediging moet worden verstaan. Hier spelen emoties, angst, vrees, radeloosheid, blinde woede en paniek bij het slachtoffer een grote rol. Door de invoering van het ‘noodweerexces’ kan hier de nodige rekening mee worden gehouden en kunnen onterechte veroordelingen, zoals die van de juwelier, vermeden worden.”