Nieuws
vrijdag, 05 nov 2021

Brusselse rekeningen rommelhoop: “Gatz moet opstappen”

Het Rekenhof heeft vernietigend geoordeeld over de budgetrekeningen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Het is een rommeltje”, schrijft De Tijd. Zo is er 776 miljoen verkeerd geboekt door een komma verkeerd te plaatsen. Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld ) belooft beterschap. Opmerkelijk echter: Open Vld levert al sinds 1999 de Brusselse minister van Begroting. “Gatz’ beweringen zijn volstrekt ongeloofwaardig. Het is te laat voor Gatz om beloftes te doen, hij moet opstappen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet hierna met een saneringsplan op de proppen komen.”

Volgens het Rekenhof gaat het van kwaad naar erger met het reeds beruchte financieel en boekhoudkundig beheer van de Brusselse instellingen. De toestand is zodanig erg dat bij de certificeringsopdracht van de rekeningen van het Brussels Gewest en die van het overgrote deel van de Brusselse instellingen het Rekenhof zich onthoudt. Zo’n onthouding is het meest negatieve oordeel mogelijk.

“Het Brussels Gewest dient geresponsabiliseerd te worden: de eerste stap hierin is met het ontslag van Gatz”

“Zowat elk begrotingsjaar bewijst de Brussels Hoofdstedelijk Regering wat een slecht idee het was om een apart gewest voor Brussel te maken”, reageert Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Het geklungel is van zodanige aard dat de diensten zo een bedrag van 777.000 euro boekten in plaats van 777 miljoen ­euro - met dus een valselijke 776 miljoen euro die nog zou kunnen opgenomen worden als gevolg. Verder blijken er zelfs onrechtmatig bedrijfswagens aan de Brusselse ambtenarentop te zijn gegeven. Al kan men met de PS zich afvragen of het gaat om een vergissing of om politieke zelfbediening ten voordele van de politiek aangeduide ambtenaren met de juiste partijkaart.”

“De beloftes van Gatz om bijvoorbeeld ‘te onderzoeken hoe de boekhoudkundige blunder van 776 miljoen mogelijk was’ is dan ook lachwekkend”, besluit Lootens-Stael. “Als de begrotingsminister zelf niet eens de budgetten nagaat én niet weet waar een fout van drie kwart miljard vandaan kwam, hoe moeten we dan beterschap verwachten van diezelfde minister? We weten wat Open Vld op de Brusselse begrotingspost sinds ’99 realiseert: de Brusselse schulden zijn tussen gegroeid tot 8,9 miljard euro eind 2020 - bijna een verdubbeling in vergelijking met 2016. Het Brussels Gewest dient zichzelf te responsabiliseren: de eerste stap hierin is met het ontslag van Gatz. Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet hierna met een ernstig saneringsplan op de proppen komen en dat voorleggen aan het Rekenhof.”