Nieuws
woensdag, 02 feb 2022

Btw blijft torenhoog op gas: “Ook CNG-rijders worden gestraft”

In een poging om het wagenpark in dit land te vergroenen, hebben de diverse overheden de jongste jaren inspanningen geleverd om consumenten te overtuigen om wagens op CNG, kort voor 'Compressed Natural Gas' te kopen. CNG-wagens zijn milieuvriendelijker dan wagens op benzine of diesel, en betaalbaarder dan elektrische wagens. Maar nu de federale overheid weigert om de btw op aardgas naar 6% te brengen, zijn de CNG-rijders opnieuw kind van de rekening”, stelt Vlaams Belang Kamerlid Frank Troosters vast.

Vandaag rijden er in dit land zowat 25.000 wagens op CNG rond, die terecht kunnen in een 150-tal tankstations waar het gecomprimeerde aardgas kan getankt worden. Waar de prijs van CNG amper twee jaar geleden rond de 90 eurocent per kilogram schommelde, is de prijs vandaag gestegen tot 1,99 euro – meer dan een verdubbeling!

CNG-consumenten mogen dubbele rekening betalen, thuis en aan de pomp

“Door de manifeste weigering van de federale regering om de btw op aardgas te verlagen naar 6% - een weigering die duidelijk is ingegeven door communautaire overwegingen – worden miljoenen Vlamingen getroffen die verwarmen met aardgas”, aldus Troosters. “Maar zij die zich de afgelopen jaren door de overheid hebben laten overtuigen om voor een wagen te kiezen die op aardgas rijdt, worden nu dubbel gestraft, thuis én aan de pomp.”

Vandaag wordt op de website klimaat.be van de federale overheid CNG nog steeds gepromoot. Dit met argumenten zoals ‘minder vervuilende uitstoot’ en cynisch genoeg: een ‘veel lagere literprijs’. “Het is veelzeggend dat automobilisten die bewust kozen voor een groenere wagen nu door de paars-groene regering extra worden bestraft voor die keuze”, aldus Troosters. Het valt daarnaast ook te vrezen dat op deze manier de verdere uitbouw van een netwerk aan CNG-tankstations in dit land volledig zal stilvallen, en dat hierdoor ook de verdere ontwikkeling van CNG-wagens op de helling zal komen te staan.

Het Vlaams Belang herhaalt dan ook duidelijk het pleidooi om de btw op aardgas naar 6% te brengen, en dit niet slechts voor enkele maanden, maar permanent.