Persberichten
zaterdag, 22 jul 2023

Campagne-advertentie van Open Vld toont enkel diepe angst voor de kiezer aan

Open Vld gaf vandaag het startschot van haar verkiezingscampagne met een peperdure paginagrote advertentie in alle weekendkranten. Een advertentie waarin eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) een knieval maakt voor begane fouten en pleit voor een politiek die het beter moet doen. “Dit is praat voor de vaak”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is te laat, niet gemeend en ongeloofwaardig. De premier spreekt over samenwerken, maar sluit bij voorbaat meer dan 800.000 kiezers uit.

De Croo stelt in de advertentie de zorgen van de mensen te kennen en maakt de belofte hard te werken om te zorgen voor een ‘betere politiek’. “Mocht de eerste minister werkelijk de problemen van de mensen kennen, dan heeft hij daarvan nog maar bitter weinig blijk gegeven”, aldus Van Grieken. “De koopkracht ging er niet bepaald op vooruit, de immigratie en de onveiligheid helaas wel.”

De eerste minister stelt verder dat positieve veranderingen alleen bereikt worden wanneer mensen met elkaar samenwerken. “Komende van een persoon die een federale regering vormde zonder een Vlaamse meerderheid, en die voortdurend 810.000 kiezers uitsluit, hebben dit soort woorden geen enkele geloofwaardigheid”, vervolgt Van Grieken. “En zijn stelling dat dit land nood heeft aan een sterke politiek, ‘even sterk als de mensen van dit land’ is al even nietszeggend.” Voor het Vlaams Belang kan het wanbeleid, de schandalen en de minachting voor mening van de kiezer, waarvan Vivaldi al van bij haar ontstaan voortdurend blijk gaf, niet worden weggeveegd met wat holle woorden in een advertentie. “De Nederlandse premier in lopende zaken Mark Rutte heeft zich in het verleden ook eens op zo’n manier tot de bevolking gericht. We weten allemaal hoe ver hij nu staat.”

“Na jarenlange onkunde en onwil is zo’n advertentie lachwekkend”

“De bende van De Croo heeft op drie jaar tijd geen enkele van haar met veel tamtam aangekondigde beloftes tot een goed einde gebracht, integendeel”, gaat Van Grieken verder. “Er zijn niet alleen de wanprestaties, of het totaal ontbreken van prestaties, op het vlak van fiscaliteit, arbeidsmarkt, pensioenen, energie en migratie. Ik ben ook de arrogante wijze nog niet vergeten waarop Vivaldi zonder enig probleem de burgers beroofde van hun fundamentele grondrechten ten tijde van de coronapandemie.” Voor het Vlaams Belang komt de spijtbetuiging van De Croo, na zoveel onkunde en onwil, niet enkel meelijwekkend maar vooral lachwekkend over. Het toont alleen maar aan hoe diep de angst zit voor het oordeel van de burgers.

“Als we een beter land willen, moet ook de politiek het beter doen”, stelt De Croo in zijn campagne-advertentie. “Daar kan ik het wel weer volmondig mee eens zijn”, besluit Van Grieken. “En om de politiek het in dit land beter te laten doen, moeten Vlamingen en Franstaligen allebei hun eigen weg kunnen opgaan als goede buren.” Het Vlaams Belang herhaalt meteen haar 21 juli-oproep aan de politici om samen te werken aan de ordelijke opdeling van België.”