Nieuws
dinsdag, 11 apr 2023

Charles Michel opnieuw onder vuur wegens buitensporige reiskosten

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR) ligt onder vuur omwille van buitensporige uitgaven voor reizen. Het is niet de eerste keer dat de zogenaamde ‘EU-president’ hevige kritiek krijgt te verduren. “Velen vragen zich af wat de man daar eigenlijk doet”, zegt Gerolf Annemans, fractieleider voor Vlaams Belang in het Europees Parlement. “Het exploderende reisbudget is symptomatisch voor het gebrek aan respect binnen de Europese instellingen voor hun financier: de belastingbetaler.”

De Franse krant ‘Le Monde’ berichtte dit weekend over de uitgaven van Michel. In het bijzonder de reiskosten van de voorzitter van de Europese Raad lagen daarbij onder vuur. Volgend jaar wordt voor ‘reizen’ een bedrag van 2,6 miljoen euro voorzien. Een stijging van 27,5 procent ten opzichte van wat voor 2023 werd voorzien. Het reisbudget van Michel zou bijna vier keer zo hoog zijn als dat van zijn voorgangers. Bovendien gebruikt de voorzitter ook maar al te graag privévliegtuigen.

Het exploderende bedrag verbaast Annemans allerminst. “Michel is al sinds zijn aantreden op zoek naar een manier om zich te profileren en verwikkeld in een ego-strijd met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld het veelbesproken ‘stoelenincident’ tijdens een topontmoeting met Turks president Erdogan. Blijkbaar zijn velen trouwens vergeten dat Michel aan het einde van zijn premierschap in België een ware begrotingskrater achterliet.”

“Blijkbaar zijn velen vergeten dat Michel aan het einde van zijn premierschap in België een ware begrotingskrater achterliet”

Volgens het Europees Parlementslid is de uitgavendrift van Michel te kaderen binnen een groter probleem in de Europese instellingen. “Er wordt in de EU met miljoenen gegooid zonder dat iemand daar verantwoording voor moet afleggen”, klinkt het. “Symptomatisch voor het gebrek aan respect binnen de Europese instellingen voor hun financier: de belastingbetaler.”

“Volgende maand zullen we in het Europees Parlement de begrotingen van de verschillende Europese instellingen onder de loep nemen”, besluit Annemans. “We zullen daarbij niet aarzelen om ook de belachelijk hoge uitgaven van Michel aan de kaak te stellen.”