Nieuws
vrijdag, 09 apr 2021

“Michel heeft opnieuw ons land belachelijk gemaakt, maar meer aan de hand met Erdogan en EU”

Het veelbesproken stoelenincident tijdens de topontmoeting tussen de Turkse president Erdogan en de Europese leiders Charles Michel (MR) en Ursula von der Leyen is allegorisch voor veel meer, zo meent Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Michel heeft ons land belachelijk gemaakt, maar het toont ook de slavenhouding van de EU ten aanzien van Turkije perfect aan.”

Eerder deze week ontving de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Europees President Charles Michel en Commissievoorzitster Ursula von der Leyen voor een diplomatieke topontmoeting in Ankara. Er was heel wat te doen over het protocollair incident waarbij Michel wel en von der Leyen geen stoel werd aangeboden door de Turkse president. Volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) maakt dit echter meer duidelijk dan een gebrek aan respect en goede smaak.

“Europese politici staren zich blind op het louter protocollaire. Uiteraard is dit diplomatiek ongehoord en getuigt de houding van Erdogan van weinig respect voor Ursula von der Leyen, maar eigenlijk is dit diplomatiek incident symbolisch voor hoe stiefmoederlijk Turkije Europa behandelt”, zo licht Vandendriessche verder toe. De Europese leiders stonden met hun mond vol tanden. En volgens Vandendriessche is dat niet enkel zo op protocollair vlak: “Michel en von der Leyen knielen voor sultan Erdogan, die een loopje neemt met de Europese belangen.” 

“Erdogan is geen vriend van de EU en wil dat ook niet zijn, maar de EU doet verder met pro-Turkse slaafsheid”

En volgens het Vlaams Belang is dat een fundamenteel probleem. “Al decennia lang bezetten de Turken de helft van Cyprus, een lidstaat van de Europese Unie en vandaag gaat het zelfs nog verder”, waarschuwt Vandendriessche voor Turkse agressie. “Turkije vormt een existentiële bedreiging voor Griekenland en de Europese Unie. Voortdurend schenden Turkse militaire vliegtuigen het Griekse luchtruim, voortdurend moeten Griekenland en de EU leven met de Turkse dreiging om miljoenen illegale migranten naar Europa te sturen. Tegelijk betalen we Erdogan voor onze veiligheid en plaatsen de Turken dus in een zetel wat dat betreft.” 

Die scheeftrekking en giftige verhouding maken het voor Vlaams Belang vanzelfsprekend dat alle toetredingsgesprekken met Turkije meteen worden stopgezet.

Ook buiten Europa roert Turkije zich, noteert het Vlaams Belang tenslotte. Volgens Vandendriessche zijn de Turkse interventies in Libië, Syrië en Nagorno-Karabach systemisch en tonen ze de geopolitieke zwakte van Europa aan. “Turkije speelt een sleutelrol in drie conflicten die zich aan de grenzen van Europa afspelen. Het steunde de Azerbeidzjaanse agressie-oorlog tegen de Armeniërs en verscheepte daarvoor zelfs Syrische jihadisten naar de regio. Ook in Libië is de Turkse inmenging zeer gevaarlijk omdat het land een toegangspoort naar Europa vormt voor migranten.”