Nieuws
maandag, 10 apr 2023

Compensatiepremie is slechts pleister op wonde van capaciteitstarief

De Vlaamse regering voert een compensatiepremie in voor gezinnen met een klein elektriciteitsverbruik zonder zonnepanelen. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) doet dat om de impact van het capaciteitstarief te verminderen. “Dit is slechts een pleister op de wonde”, zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy. Demir blijft beweren dat het capaciteitstarief enkel en alleen de verantwoordelijkheid is van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), maar dat klopt niet.”

De compensatiepremie van de regering zal worden uitgedeeld aan gezinnen met een klein elektriciteitsverbruik en zonder zonnepanelen. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt namelijk dat deze groep het hardst geraakt wordt door het capaciteitstarief. Hun jaarrekening stijgt met 50 tot 100 euro, waardoor ze nu recht hebben op een eenmalige bon van 250 euro om zuinigere toestellen te kopen. Zo hoopt de regering dat die gezinnen hun elektriciteitsverbruik kunnen verminderen. “Wat voor een amateuristisch beleid is dit nu weer”, zucht van Rooy. “Eerst zorgt Demir er met haar razendsnelle en dwangmatige elektrificatiebeleid voor dat het capaciteitstarief wordt gecreëerd en ingevoerd, en vervolgens probeert ze de Vlamingen die daardoor getroffen worden en een hogere energiefactuur krijgen te compenseren met een premie in de vorm van een bon om zuinigere toestellen te kopen. Wat dan moet betaald worden met belastinggeld afkomstig van alle Vlamingen. Stop met het ultrasnelle en dwangmatige elektrificatiebeleid en er is geen nood aan het capaciteitstarief en dus ook niet aan zo'n compensatiepremie."

“Het is door het dwangmatige elektrificatiebeleid dat het capaciteitstarief werd ingevoerd, waardoor nu op kosten van de belastingbetaler deze compensatiepremie wordt uitgedeeld”

Daarnaast is deze compensatiepremie alleen geldig voor mensen met een digitale meter. Gezinnen die een analoge meter hebben, hebben er geen recht op. Het Vlaams Belang stelt zich bovendien vragen bij de effectiviteit en het kostenplaatje van deze premie. “Het kost de belastingbetaler 3 miljoen euro”, aldus van Rooy, “en zitten mensen echt te wachten op een bon om een nieuw huishoudtoestel te kopen? Eerst een capaciteitstarief doen invoeren waardoor heel wat Vlamingen een hogere energiefactuur krijgen, en vervolgens krampachtig dat proberen te compenseren met een bon voor huishoudtoestellen? Dat is echt te potsierlijk voor woorden. Die mensen willen gewoon zien dat hun energiefactuur daalt, of tenminste niet stijgt!”

Het Vlaams Belang vindt dat minister Demir hoofdverantwoordelijke is voor het ingevoerde capaciteitstarief. Van Rooy blijft Demir dan ook oproepen “om het capaciteitstarief alsnog overbodig te maken door te stoppen met het razendsnelle en dwangmatige elektrificatiebeleid”. Van Rooy: “Het Vlaams elektriciteitsnetwerk kan deze elektrificatie niet aan en de Vlaming moet helemaal vrij kunnen kiezen of en in hoeverre hij zijn woning en mobiliteit elektrificeert!”