Nieuws
maandag, 26 dec 2022

“Corona-app dient niet om burgers te controleren”

Foto: iStock “Corona-app dient niet om burgers te controleren”

Voor het Vlaams Belang mag de corona-app enkel ingezet worden in de strijd tegen de coronapandemie. “De app wordt vandaag meer en meer gebruikt om burgers te controleren”, zegt Kamerlid Erik Gilissen. “De privacy lijkt hierbij van steeds minder belang. België begint op dit vlak, onder impuls van linkse partijen, steeds meer op de communistische dictatuur China te lijken.”

Vandaag staat in de media te lezen dat technologie die werd geïntroduceerd om Covid-19 te bestrijden, inmiddels overal ter wereld wordt ingezet voor surveillance die niets meer met pandemiebestrijding te maken heeft. “Een zorgwekkende evolutie”, aldus Gilissen. “De Corona-app was in dit land trouwens nooit een succes. Eind 2021, een jaar na de introductie, werd deze nog amper gebruikt. De werking was privacygevoelig en gaf zelfs foutieve meldingen vanwege de keuze voor bluetooth. Omdat Bluetooth geen rekening houdt met fysieke barrières zoals plexiglas of een dunne muur.”

“Privacy wordt geschonden terwijl de gegevensbescherming zo lek is als een zeef, een gevaarlijke combinatie”

“Om mensen te volgen hebben we geen app nodig. Noch in België noch in de andere Europese landen”, vervolgt Gilissen. “Locatie- en communicatiegegevens worden verzameld via het telecomnetwerk.” Het Vlaams Belang wijst erop dat recent de nieuwe ‘wet op het verzamelen en bewaren van identificatiegegevens en metagegevens in de sector van elektronische communicatie en de verstrekking aan de autoriteiten’, de nieuwe dataretentiewet, goedgekeurd werd. “Deze wet maakt het mogelijk om berichten te screenen, contact- en locatiegegevens een aantal maanden te bewaren en beschikbaar te stellen voor de autoriteiten. Om het nog niet te hebben over de camera's die als paddenstoelen uit de grond schieten om de bevolking in de gaten te houden. Misdaad moet bestreden kunnen worden, maar men gaat steeds verder in het controleren van de bevolking, en daarin is voorzichtigheid op zijn plaats.”

“Als het gaat om het schenden van privacy, neemt België steeds meer een voorbeeld aan China”, besluit Gilissen. “En niet alleen de privacy dient hier veel beter beschermd te worden, maar ook de beveiliging van de gegevens, want die is op heel wat plaatsen zo lek als een zeef. Denk maar aan de recente hacking en datalekken bij gemeentes zoals Antwerpen, Luik, Diest of het datalek bij de politie van Zwijndrecht vanwege het gebruik van een zwak wachtwoord.”