Nieuws
zaterdag, 26 nov 2022

“Cyberbeveiliging door overheid is veel te laks”

Foto: iStock. “Cyberbeveiliging door overheid is veel te laks”

Het Vlaams Belang wil dat de overheid eerst werk maakt van een degelijke beveiliging alvorens er wordt verdergegaan met digitaliseren. “Er was het hacken van overheidsservers, dan waren er DDos-aanvallen, en nu is er een groot datalek ontstaan door hacking van de server van de politie in Zwijndrecht”, zegt Kamerlid Erik Gilissen. “De gegevens raakten gelekt omdat men gebruik maakte van een zeer zwak wachtwoord. Wie weet hoeveel aan de overheid gerelateerde diensten er in hetzelfde schuitje ziek zijn?”

Het hacken van de politieserver ging erg gemakkelijk omdat het systeem heel slecht beveiligd was. “Het paswoord was zo zwak dat het zonder al teveel moeite gewoon kon worden geraden, en van een tweestapsverificatie was al helemaal geen sprake”, aldus Gilissen. “Blijkbaar is er onvoldoende controle door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op de IT-systemen van politiezones en worden zij ook onvoldoende ondersteund bij de beveiliging van hun systemen.”

“Hoe wil je dat de bevolking de overheid gegevens toevertrouwt als de beveiliging zo lek is als een zeef?”

De hackers hebben de gegevens op het internet geplaats waardoor gevoelige documenten en persoonlijke data zomaar te grabbel werden gegooid. “Uitgelezen smartphones en ook beelden van ANPR-camera’s werden publiek beschikbaar gemaakt”, vervolgt Gilissen. “Het datalek heeft de privacy ernstig aangetast van iedereen die in contact kwam met de lokale politiezone. Flitsboetes, nummerplaten en zelfs afbeeldingen van mishandelde kinderen, het kwam allemaal op straat terecht.”

“De overheid wil inzetten op steeds meer digitalisering en alsmaar meer gegevens in databases stoppen, maar de beveiliging wordt bij heel wat diensten blijkbaar niet serieus genomen”, besluit Gilissen, die over de kwestie staatssecretaris van Digitalisering en Privacy Mathieu Michel (MR) zal ondervragen. “Wat in Zwijndrecht gebeurde kan niet door de beugel. De regering moet dringend handelen. Ze moet zorgen voor een solide beveiligde basis en zeker ook een controle laten uitvoeren op de beveiliging.”