Persberichten
zaterdag, 21 mrt 2020

Corona-crisis: Vlaams Belang wil striktere regels in asielcentra

Het Vlaams Belang heeft kennisgenomen van de ongerustheid die bestaat en de vragen die gesteld worden over de handhaving van de corona-richtlijnen in en rond de asielcentra. De partij dringt aan op strengere regels voor asielzoekers die gehuisvest worden in centra zodat zij zo minimaal mogelijk buiten gaan.

Er werden ter zake weliswaar richtlijnen uitgevaardigd door Fedasil, maar kennelijk worden die niet overal op dezelfde manier geïmplementeerd. Alleen het feit dat in het asielcentrum van Houthalen-Helchteren voetballen verboden is, terwijl dat in Leopoldsburg wél nog kan, “maar dan wel met een afstand van 1,5 meter tussen de spelers” is absurd, vindt het Vlaams Belang.

“In asielcentra wordt al eten voorzien, dus asielzoekers moeten geen boodschappen gaan doen”

“Gezien in dergelijke centra mensen in groep leven, dienen we extra maatregelen te nemen waardoor de bewoners het asielcentrum niet zonder beperking in de tijd, controle en opgave van een geldige reden mogen verlaten, laat staan in groep wat nu sowieso illegaal is”, aldus Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Aangezien in het asielcentrum al wordt voorzien in maaltijden en medisch toezicht, dienen de begrippen ‘geldige reden’ of ‘essentiële verplaatsingen’ uiterst strikt geïnterpreteerd te worden. Winkelen hoort daar in dit geval bijvoorbeeld niet bij.”

Wat ook voor verbetering vatbaar is volgens het Vlaams Belang is de mededeling van Fedasil dat het aantal externe bezoekers in de centra wordt beperkt. Het extern bezoek moet niet worden beperkt, maar verboden – tenzij voor strikt noodzakelijke redenen, luidt het. Strikte en eenduidige regels die geen enkele ruimte tot interpretatie laten, zijn een absolute noodzaak, klinkt het tot slot, dit zowel voor de bewoners zelf als voor de rest van de samenleving.