Nieuws
vrijdag, 11 feb 2022

Coronacrisis kostte het land 35 miljard euro: “Laat maatregelen los”

35 miljard euro. Dat is tot op heden de kostprijs van de coronacrisis voor België. Een gigantische kostprijs die we nog decennialang gaan moeten afbetalen. Dit kostenplaatje is meteen ook een extra reden om de strenge maatregelen zo snel als mogelijk los te laten”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch, die dit cijfer opvroeg bij staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).

Begin deze maand heeft het Monitoringcomité de impact van de genomen coronamaatregelen op het vorderingssaldo van de federale overheid geactualiseerd. “Uit de cijfers blijkt dat de coronamaatregelen in 2020 aan de federale overheid zowat 15,2 miljard euro hebben gekost, en nog eens 9,8 miljard euro in 2022”, aldus Vermeersch. “Reken daarbij ook nog eens 5,5 miljard euro voor 2020 en 4 miljard euro voor 2021 voor de Gewesten en Gemeenschappen, en de totale kostprijs bedraagt bijna 35 miljard euro.”

“Het wordt tijd dat we net zoals in andere Europese landen het ’normale’ leven weer hervatten” besluit Vermeersch. “Een einde maken aan deze budgettaire uitgaven is in het voordeel van iedere belastingbetaler, van onze economie en dus ook van de schatkist. Door de bekrachtiging van het verlengen van de pandemiewet en de bijhorende beperkende maatregelen, gisteren in het parlement, zal het immers noodzakelijk blijven om de coronasteun verder te verlengen. Die coronabeperkingen moeten onmiddellijk stoppen, zodat de steun geleidelijk kan uitdoven.”