Persberichten
dinsdag, 15 okt 2019

Dader die chauffeur aanviel met ijzeren staaf blijkt illegaal die bekend stond bij gerecht

Dries Van Langenhove: "Net zoals bij de Bosnische dader die afgelopen weekend een 88-jarige vrouw de keel oversneed had dit gruwelijke incident worden vermeden indien het gerecht zijn werk had gedaan"

De 20-jarige man die afgelopen weekend een controleur van De Lijn had neergeslagen met een ijzeren staaf in het Antwerpse premetrostation Diamant blijkt illegaal in het land. Dat zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove op basis van getuigenissen van het slachtoffer. De verdachte werd intussen voorgeleid voor poging tot doodslag.

Het incident vond zaterdagochtend plaats rond 7u in het metrostation Antwerpen-Centraal, nadat er een melding was binnengekomen over een man die op de sporen aan het wandelen was. Een 38-jarige controleur trok op onderzoek in de tunnelkokers, en trof de verdachte man, die een herkenbare rode jas droeg, rokend aan op het perron. De controleur maakte de man erop attent dat hij niet mocht roken en vroeg om daarmee te stoppen. De dader nam vervolgens een metalen staaf en sloeg er het slachtoffer stevig mee. De controleur sloeg op de vlucht, maar de razende man met de ijzeren staaf bleef hem achternazitten. Hij sloeg de controleur een aantal keren tot bloedens toe op het achterhoofd, waardoor het slachtoffer een aantal keer het bewustzijn verloor. Uiteindelijk kon de man zich in veiligheid brengen en de hulpdiensten verwittigen.

De Antwerpse politie zette vervolgens de jacht in op de man met de ijzeren staaf. Met hulp van het personeel van De Lijn kon de man gevat worden aan het Koningin Astridplein. De dader blijkt nu een uitgeprocedeerde asielzoeker te zijn die illegaal in het land verbleef en minstens een bevel om het land te verlaten aan zijn laars lapte. Volgens welingelichte bronnen van Van Langenhove had de dader reeds een gerechtelijk palmares op zijn conto. “Net zoals bij de Bosnische dader die afgelopen weekend een 88-jarige vrouw de keel oversneed had dit gruwelijke incident worden vermeden indien het gerecht zijn werk had gedaan. Beide daders waren immers bekend bij het gerecht omwille van eerdere feiten.” Van Langenhove kondigt dan ook aan justitieminister Geens in de Kamer over de kwestie aan de tand te zullen voelen. “Zolang daders het signaal blijven krijgen dat straffeloosheid hier de maatstaf is, zal België een vrijhaven blijven voor criminelen uit alle windstreken”, aldus Van Langenhove.