Persberichten
woensdag, 03 jan 2024

De Croo wil meer EU-belastingen. Vlaams Belang: “Read my lips: no new taxes” 

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat de Europese Unie zelf nog veel meer belastingen moet kunnen heffen. Voor het Vlaams Belang is dit onbespreekbaar. “Deze EU is helemaal aan het ontsporen”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Hier hebben we nooit voor getekend. De Croo wil zijn internationale landingsbaan afkopen met nieuwe EU-belastingen.”

Tijdens een interview met Politico heeft premier Alexander De Croo vooruitgeblikt op het Belgische EU-voorzitterschap. Hierin heeft hij gezegd dat de Europese Unie nood heeft aan meer directe EU-belastingen. Volgens hem kijken de Europeanen steeds meer naar de Europese Unie voor strategische oplossingen op globale uitdagingen. De EU beschikt momenteel reeds over eigen middelen, maar wordt voornamelijk uit de bijdragen van haar 27 lidstaten gefinancierd en douanerechten op importen van buiten de EU, die naar de grotere EU-pot vloeien. De Croo wil echter meer Europese bevoegdheden en pleit daarom voor meer directe Europese belastingen, wat de autonomie van de EU ten opzichte van de lidstaten moet vergroten. 

“Niet nog meer EU-belastingen”

“Deze EU is helemaal aan het ontsporen en De Croo doet hier met zijn voorstel nog een schepje bovenop”, zegt Vandendriessche. “Ooit was de Europese Unie een positieve economische samenwerking tussen soevereine lidstaten. Daarvan willen de eurofanatici zoals Verhofstadt een federale EU-superstaat maken die los van de lidstaten en boven de hoofden van onze burgers kan beslissen, compleet met eigen belastingen en een eigen leger. Hier hebben we nooit voor getekend. Nog meer EU-belastingen? Read my lips. No new taxes!”

Volgens het Vlaams Belang moet het voorstel van De Croo gezien worden vanuit zijn internationale ambities. “Nadat De Croo al miljarden extra bijdrage voor België aan de EU toezegde deze legislatuur, wil hij zijn kansen op een internationale landingsbaan simpelweg afkopen met nieuwe EU-belastingen”, aldus Vandendriessche. “We mogen hem echter niet laten ontsnappen. De Vlaamse belastingbetaler moet niet opdraaien voor het mislukte premierschap van De Croo en diens pensioenplannen.”