Nieuws
zondag, 07 aug 2022

In de kijker: JAN LAEREMANS

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Jan Laeremans.

“Het voorbije schooljaar zijn we vaak tussengekomen over de coronaperikelen in het onderwijs. We waarschuwden tegen verplichte vaccinaties, klaagden de soms absurde test- en quarantaineregels aan die er bijvoorbeeld voor zorgden dat sommige kinderen twee tot drie weken thuis moesten blijven, pleitten voor de opheffing van de mondmaskerplicht op school en voor het maximaal openhouden van onze scholen.

We waren het absoluut niet eens met de besparingsplannen van 100 miljoen in september, net op een moment dat ons onderwijs in crisis zat en zit. Denk maar aan het lerarentekort, de coronapandemie en de daling van de kwaliteit.

Zoals kon verwacht worden trok het Katholiek onderwijs naar het Grondwettelijk Hof, waar de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair in juni vernietigd werden. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moet nu met het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) aan tafel gaan zitten om zo snel mogelijk tot een afslanking te komen. Jammer natuurlijk dat dit geen jaar eerder mogelijk was.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“We zullen vooral de herkansing van Ben Weyts inzake de eindtermen in de gaten houden: slaagt hij erin om die te ontvetten samen met de directeur-generaal van het KOV, Lieven Boeve, waar hij daar eerst geen moeite wilde voor doen? En gaat hij de nieuwe eindtermen in het basisonderwijs op de rails krijgen?

Daarnaast zijn we vooral benieuwd naar zijn aanpak van de kwaliteitsdaling, na het rapport van de Commissie Beter Onderwijs, die onlangs hieruit dertien prioriteiten naar voren schoof. Het lerarentekort blijft ook nog steeds bijzonder problematisch, want het afgelopen schooljaar zaten er veel te veel kinderen ‘in de studie’ bij gebrek aan leerkracht.

En een open vraag is die van de Covid-pandemie: krijgen we dit schooljaar nieuwe golven over ons heen en zo ja, willen Weyts en de Vlaamse regering dan een onafhankelijkere coronakoers varen? En zal er een luchtfilteringssysteem worden uitgerold in onze klaslokalen? Alvast veel beter dan nog maar eens blind mondmaskers op te leggen.”